Lõppenud kvartalis kukkus Apple’i käive 1,4% ning ettevõtte finantsjuhi sõnul on sarnast tulemust oodata ka käesolevas kvartalis. Täiendav langus oleks maailma väärtuslikumaile ettevõttele pikim müügi langus viimase kahe kümnendi jooksul. Nõudlus on langenud nii telefonide, arvutite kui ka tahvelarvutite järgi.

Kuigi Apple’i 81,8 miljardi dollari suurune kogukäive ületas analüütikute ootusi, siis ettevõtte tulusaima tootekategooria - iPhone’i - nõudlus oli prognoositud nõrgem. Investoritele tuli see ehmatusena ning ettevõtte aktsia langes järelkauplemises 3,2%.

Kui langus jätkub ka reedesel kauplemispäeval, siis võib Apple’i turuväärtus langeda alla 3 triljoni dollari piiri. Selle ajaloolise teetähiseni jõudis ettevõte juunis koos laiema tehnoloogiasektori ralliga. Aasta algusest on ettevõtte aktsia kerkinud dollarites 47% ning maksab 187 dollarit.

Müügi languses süüdistas ettevõtte juhtkond tugevat dollarit, mis on ettevõtte peamiselt välismaalt tulevat käivet nõrgendanud. Nii ettevõtte juht Tim Cook kui ka finantsjuht rõhutasid, et kui valuutad oleksid aastavõrdluses samal tasemel, siis oleks ka müük aastavõrdluses kerkinud. Sellegipoolest pole iPhone’ide müük laiemast nõudluselangusest puutumata jäänud. Sellest andsid varasemalt märku ka ettevõtte iPhone’ide valmistaja Qualcommi tulemused, mis kolmapäeval aktsia langusesse saatsid.

iPhone'ide müük langes kolmandas kvartalis 2,4% 39,7 miljardi dollarini (analüütikud ootasid 39,8 miljardit dollarit). Aastavõrdluses langes iPadide müük 20%.

Positiivse poole pealt kerkis ettevõtte puhaskasum 2,3% 19,9 miljardi dollarini, ületades sellega oluliselt analüütikute ootust 18,7 miljardi dollari peal. Aktsia kohta teenitud kasum kerkis 5% 1,26 dollarini.

Apple'i teenuste müük, kuhu kuuluvad nii rakenduste pood ning muuhulgas iCloud ja Apple Music, tõusis aastavõrdluses 8% ning jõudis rekordilise 21,2 miljardi dollarini. Teenustelt teenis Apple võimast 71% kasumimarginaali, mis on ettevõtte riistvaraga võrreldes ligi kahekordne marginaal. Kasumi kasv tuligi suuresti läbi teenuste segmendi tulemuse.

Tegevjuhi sõnul on ettevõte aastaid tehisintellekti tehnoloogiaid uurinud. Eelmisel kuul kirjutas Bloomberg, et ettevõte on välja töötanud omaenda keelemudeli, mida kasutatakse juturobotite koolitamiseks.