Soome meediaväljaannete hinnangul võib tegemist olla isegi sajandi suurima tormiga Soomes. Viimased andmed Eesti ilma kohta ütlevad, et ka meie ei jää tormist puutumata ning ka siinpool lahte on oodata äikest, vihma, tuuleiile ning isegi rahet. Sel suvel on äike Eestis nii palju pahandust teinud, et selle tagajärjel on mitu inimest vigastada saanud, rääkimata varalisest kahjust.

Tugev tuul lennutab esemeid

Kui tuul tõuseb, võivad ka raskemad lahtised esemed lendu tõusta ja kahju teha nii inimestele, loomadele kui ka varale. Seega tuleks juba enne tormi algust veenduda, et näiteks aiamööbel, päikesevari, laste batuut, liumägi ja muud sellised suuremad esemed on tugevalt kinnitatud või varjule pandud, et nende ootamatu õhulend ei teeks kahju enda või naabri autole, kasvuhoonele või lausa elumajale.

Koduelektroonika ühenda lahti

Kodutehnika rikkumiseks ei pruugi välgutabamus otse majja lüüa vaid ülepinge võib kodutehnikani jõuda ka läbi elektriliinide. See tähendab paraku ka seda, et seade võib saada kahjustatud juba kaugemal kõmistava äikese tagajärjel. Koduelektroonika kaitsmisel äikese eest kehtib endiselt soovitus need vooluvõrgust lahti ühendada. Ka internetikaabel ja antennijuhe tuleks seinakontaktist eemaldada. Väga oluline on seda teha just seinakontaktist ja mitte ainuüksi seadme küljest.

Kindlustus tuleb appi

Kuna kõiki tormikahjusid ei ole võimalik lõpuni vältida ja torme esineb Eestis üsna sageli, soovitan oma kodu ja vara kindlustada.

Ehitiskindlustusega saab ootamatu õnnetusjuhtumi korral kodu taastatud samaväärsesse olukorda nagu see enne oli. Kaitse kehtib ka sisseehitatud mööblile, nagu köögimööbel või garderoobikapid, samuti on kaitstud aed, värav, mänguväljak ja kasvuhoone.

Koduse vara kindlustus katab isiklikud esemed, kodus asuva vara ja sisustuse. Selle alla kuulub näiteks tehnika, mööbel, riided ja jalatsid, mis võivad halvimal juhul äikesest tingitud tulekahjus hävida.

Vastutuskindlustus kaitseb aga ootamatute kulude eest, mis tulenevad kolmandale osapoolele põhjustatud kahjust. Seda näiteks ka juhul, kui sinu aiast kukub puu naabri autole või kasvuhoonele. Vastutuskindlustus on oluline ka elades kortermajades näiteks juhul, kui sinu korteris lõhkenud veetoru tekitab alumisele naabrile veekahjusid.

Tähelepanuta ei tasu jätta ka autot, sest tuul murrab puid, mis võivad autot vigastada. Võimalusel pargi auto suurte puude lähedusest eemale. Auto võib kahjustada saada ka teel olles, näiteks ootamatult teele langeva suurema oksa tõttu või sõites läbi sügavast august, mis ei ole vihma tagajärjel tekkinud suurte lompide alt näha. Sellistel puhkudel on abi kaskokindlustusest.

Kuidas käituda kahjujuhtumi korral

Oluline on kindlustusandjat kahjujuhtumi toimumisest viivitamatult teavitada ning võimalusel rakendada meetmeid edasiste kahjustuste piiramiseks. Kui see siiski pole võimalik, hüvitab hea kindlustuslepingu puhul omavastutusest suuremad õnnetusjuhtumist tingitud kahjud kindlustusandja.

Kui rahe teeb su autole liiga, siis...

If Kindlustuse Baltikumi sõidukikahjude osakonna juht Erik Mägi

Rahe on meie kliimas üks kõige ohtlikumaid ilmastikunähtusi, mis võib teha kahju nii inimestele, nende varale kui ka autodele, mis lageda taeva all seisavad.

Kui autol on olemas If-i kaskokindlustus, siis rahe või teiste ilmastikuolude tekitatud kahjud on kindlustusega kaetud ning kahjude likvideerimiseks tuleb tasuda omavastutus.

Kui ilmateate järgi on rahet oodata, siis tuleks auto viia varjulisse kohta, näiteks võimalusel parkimismajja. Samas tuleks auto parkimist vältida puude alla, sest tugeva tuulega on puude ja okste murdumise oht.

Kindlasti tuleks vältida rahes sõitmist, kuna sel juhul on kahjude tekkimise võimalus veelgi suurem kui ainult pargitud auto puhul. Kui ollakse täielikult autoga rahe kätte jäänud või jäämas ning kusagil lähedal varjualust ei paista, võib esiklaasi suuremast kahjust säästmiseks katta porimattidega.