Eestis asutatud krüptofirma Atomic Wallet häkkimise väidetavad ohvrid peavad varguse eest osaliselt vastutavaks Eesti „leebet“ seadusandlust. Ohvrid usuvad, et vargusesse võis olla segatud ka ettevõtte enda sisering.

Ehkki häkkimine puudutas väidetavalt „vähem kui 1%“ aktiivsetest kasutajatest, on pettunud kliendid tänaseks koondunud ja nõuavad erinevatelt osapooltelt täiendavat sekkumist.

Krüptohäki väidetavate ohvrite grupp on loonud enda huvide väljendamiseks veebilehe AtomicWalletVictims.com ja väidab end olevat palganud ka rahvusvahelise advokaadibüroo. Ohvrid süüdistavad Atomic Walleti tegevjuhti hooletuses, aga nõuavad vastutuse võtmist ka Eestilt.

2022. aasta majandusaruandes kirjutab Atomic Protocol Systems OÜ, et mullu oli ettevõtte müügimaht 6,6 miljonit eurot (2021. aastal 8,3 miljonit eurot) ning ärikasum 3,4 miljonit eurot (2021. aastal 7,3 miljonit eurot). Eelmisel aastal töötas ettevõttes põhikohaga kuus inimest.

Ettevõtte ärinimega Atomic Protocol Systems OÜ asutasid 2018. aastal Konstantin Gladyshev, Ilia Brusov ja Pavel Sokolov, kel kõigil on varasem kogemus IT- ja krüptomaailmast. Ehkki Atomic Wallet pole siin regioonis just tuntud ettevõte, on kõnealune krüptofirma asutatud just Eestis.