Maks pandi ühte suure meetmete paketiga, mis ulatus taksolitsentsidest välisinvesteeringuteni. Ansa newswire andmetel võib antud maks tuua riigikassale sisse üle 2 miljardi euro.

Itaalia leppis kokku 40% väljavõtmisest pankade mitme miljardi euro suurusest lisakasumist 2023. aastal, millega rahastatakse maksukärbeid ja esmakordsete omanike hüpoteeklaenude toetamist, ütles asepeaminister Matteo Salvini pressikonverentsil Roomas, kuhu ta ilmus ilma Melonita.

Ootamatu samm tuli Meloni viimasest hilisõhtusest valitsuse istungist enne suvepuhkust. Otsuse edastas Salvini, Liiga partei juht ja võimukoalitsiooni kõige häälekam liige populistlikes küsimustes.

Meloni valitsus oli möödunud teisipäeval kiire süüdistama Euroopa Keskpanka, mida nad on intressiotsuste pärast järjekindlalt kritiseerinud. „Me oleme mitu kuud rääkinud, et Euroopa Keskpank tegi intressimäärasid tõstes vale otsuse ja see on vältimatu tagajärg,“ ütles asepeaminister Antonio Tajani Itaalia ajalehele Correriera della Sera.

Uudiste järel on fookuses Itaalia pangaaktsiad. Itaalia aktsiaturgude peamise võrdlusindeksi FTSE MIB futuurid langesid 1,3%, samas kui laenuandja UniCredit SpA langesid Tradegate´il 3,6% võrreldes esmaspäevase sulgemisega.

Itaalia pankade kasum kasvas esimesel poolel, kuna intressimäärade tõus suurendas laenutulu. Eelmisel kuul tõstsid Intesa Sanpaolo SpA ja UniCredit Euroopa Keskpanga järsu eeskirjade karmistamise taustal teist kvartalit järjest oma kogu aasta suuniseid.

Meloni kasutas viimast valitsuskabineti koosolekut erinevate lõpetamata asjade ratifitseerimiseks.

Üks osa seadusandlusest käsitleb tehnoloogiasiiret välismaale. See annab valitsusele lisavolitused tehisintellekti, pooljuhtide, küberjulgeoleku, lennunduse ja energeetika valdkonnas tehtavate asjade kontrollimiseks.