Samas on tänavu probleemseks hinnatud laenude allahindlus oluliselt suurem: kui mullu juulis oli kulu vaid umbes 6000 eurot, siis nüüd 0,8 miljonit eurot. Juunis tehti 0,675 miljoni euro eest allahindlusi.

Seitsme kuu peale on pank teinud allahindlusi kokku ligi 4,7 miljoni euro ulatuses, mida on 74% rohkem kui aasta tagasi. Panga juhtkonna sõnul püsib laenuportfelli kvaliteet siiski heana. Coop Panga laenuportfell on kokku ligi 1,5 miljardit eurot.

„Juulis nägime Eestis üleüldist inflatsiooni aeglustumist ning toidu- ja kestvuskaupade hinnakasvu pidurdumist. Kuigi euribor püsib kõrge, tulevad töökohad säilitanud majapidamised oma tulude ja kulude juhtimisega kenasti toime. See peegeldub ka meie kodulaenude ja liisinguportfellis, mis näitasid juulis korralikku kasvu. Ka väljastatud ärilaenud kasvasid juulis jõudsalt,“ sõnas Coop Panga juhatuse liige ja finantsjuht Paavo Truu.

„Tarbimise ja investeeringute kõrvalt jagub nii majapidamistel kui ka ettevõtetel jätkuvalt ressurssi ka hoiustamiseks. Praegune hea intressikeskkond motiveerib rahale parimat tootlust leidma ja sellepärast on üks osa nõudmiseni hoiustest liikumas tähtajalistele hoiustele, mis annab ka pankadele senisest paremad võimalused kapitali juhtimiseks pikas perspektiivis.“

Kui pank on selgelt võitnud euribori tõusust, siis panga enda jaoks on ka finantseerimine oluliselt kallimaks läinud. Kui juulis oli finantseerimiskulu 2,5%, siis juunis 2,1%. Aasta esimese seitsme kuu peale kokku on finantseerimiskulu 1,7%, samas kui mullu oli see 0,5%.

Coop Panga juuli tulemused numbrites:

  • Panga klientide arv kasvas juulis 2600 võrra ja aktiivselt arveldavate klientide arv kasvas 1200 võrra. Kuu lõpuks ulatus klientide arv 169 900-ni ja aktiivselt arveldavate klientide arv 77 400-ni. Aastaga on kliendibaas kasvanud 28%.

  • Panga klientide hoiuste maht kasvas juulis 22 miljoni euro võrra ulatudes kuu lõpu seisuga 1,78 miljardi euroni. Äriklientide hoiused kasvasid 39 miljonit ja eraklientide hoiused kasvasid 1 miljonit eurot. Rahvusvahelistelt platvormidelt kaasatud hoiuste maht kahanes 18 miljoni euro võrra. Aastaga on panga hoiuste maht kasvanud 37%.

  • Panga laenuportfell kasvas juulis 25 miljoni euro võrra ja jõudis kuu lõpu seisuga 1,48 miljardi euroni. Ärilaenud kasvasid 15 miljonit eurot, kodulaenud 9 miljonit eurot, liising 1 miljonit eurot ja tarbimisfinantseerimise portfell püsis juulis võrreldes juunikuuga samal tasemel. Aastaga on panga laenuportfell kasvanud 27%.

  • Juulis tehti laenude allahindluseid 0,8 miljoni euro ulatuses.

  • Võrreldes möödunud aasta seitsme esimese kuuga on käesoleval aastal sama ajaga panga netotulud kasvanud 73% ja tegevuskulud 26%.

  • Pank teenis juulis 3,4 miljonit eurot puhaskasumit. Aasta seitsme esimese kuuga on pank teeninud kokku 23 miljonit eurot puhaskasumit, mida on 131% rohkem kui aasta tagasi samal perioodil.

  • Panga omakapitali tootlus oli juulis 23,5%, kulu-tulu suhe 39%.