Volož kirjeldas end isiklikul veebisaidil kui Kasahstanis sündinud Iisraeli tehnoloogiaettevõtjana, pälvides sellega Reuters andmetel kriitikat Venemaa meedias ja Telegrami sõnumsideplatvormil oma Venemaa sidemete pisendamise pärast.

Teda on kritiseerinud ka Venemaa vastased isikud, kuna ta pole võtnud sõja vastu jõulisemalt sõna.

„Venemaa sissetung Ukrainasse on barbaarne ja ma olen kategooriliselt selle vastu,“ ütles Volož avalduses. „Ma olen hirmunud inimeste saatuse pärast Ukrainas - paljud neist on mu isiklikud sõbrad ja sugulased - kelle maju iga päev pommitatakse.“

„Kuigi ma kolisin 2014. aastal Iisraeli, pean ma võtma oma osa vastutusest riigi tegude eest,“ kirjutas Volož, kellel on nii Venemaa kui ka Iisraeli passid.

Volož arendas Yandexit Venemaal, luues riigi suurima tehnoloogiaettevõtte ja viies selle lõpuks 2011. aastal USA Nasdaqi börsile.

Ta astus tagasi tegevjuhi kohalt ja lahkus juhatusest peale seda, kui Euroopa Liit kandis ta 2022. aasta juunis Venemaa üksuste ja üksikisikute vastu suunatud sanktsioonide nimekirja. Volož nimetas EL-i ostust „eksitavaks“.

Yandex tegeleb ettevõtte ümberstruktureerimisega, mille käigus peaks lõpuks eralduma tema peamised tulu teenivad ettevõtted Venemaal Hollandis registreeritud emaettevõttest Yandex NV.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 2022. aasta veebruaris, on Yandex püüdnud tasakaalustada siseriiklikku survet ühelt poolt oma lääne investoritega teiselt poolt.

Volož ütles, et sõja algusest on tema fookus olnud riigist lahkuda soovivate Venemaa inseneride toetamisel.

„Need inimesed on nüüd väljas ja saavad alustada midagi uut, jätkates tehnoloogilise innovatsiooni edendamist,“ ütles Volož. „Nad on tohutuks eeliseks riikidele, kus nad maanduvad.“