„Nii nagu on kasvanud ökosüsteem ise, on kasvanud ka meie teenused. Täna me võime end pidada mitte ainult Eesti, aga ka lähiriikide suurimaks – meil on kõige rohkem toetusprogramme, aastas toetame ligi saja start-up ettevõtte arengut,“ räägib Delfi start-up podcasti Kiirendi 9. episoodis Tehnopoli Startup Inkubaatorit viimased neli aastat juhtinud Kadri Tammai (40).

Tema juhtimisel tegi Startup Inkubaator 2020. aasta kevadel läbi ka suure programmilise muutuse. „Tegelikult start-upid armastavad suure kaose sees mingit struktuuri ja korda, määramatust on niikuinii palju,“ põhjendab ta. Tammai kinnitusel juhivad nad Tehnopoli Startup Inkubaatorit nii nagu see oleks ka ise üks start-up, olles valmis kiireteks muudatusteks ja tagasisidele vastavalt kohanema. Näiteks on muutunud julgeoleku- ja tegevuskeskkond tinginud hiljuti ka mitme uue kiirendi käivitamise.

Koostöös Riigi Infosüsteemi Ametiga (RIA) on käivitatud küberkaitse kiirendi, mil alustab sügisel juba teine voor. „See on hea näide sellest, kus ühe poole peal jookseb kõik, mis puudutab ärilist arengut ja teise poole peal väga spetsiifiline moodulite plokk sellest, kuidas toimetada küberkaitse valdkonnas. See maailm on ikkagi nii teistmoodi ja väga paljudel inimestel selles valdkonnas kogemus tegelikult puudub,“ märgib Tammai.

1x
00:00

Sellest veelgi värskem on aga sel suvel käivitatud ja meie peamise julgeoleku tagaja, NATO-ga kahasse asutatud DIANA innovatsioonikiirendi. „Nad on läbi aastakümnete innovatsioonile väga suurt rõhku pannud, aga jõudsid kohta, kus nägid, et väga suur osa innovatsioonist tuleb erasektorist ja ei jõua kaitsesektorisse, mistõttu tekkis soov seda olukorda parandada,“ räägib Tammai.

Eelmise aasta kevadel käivitas Tehnopoli Startup Inkubaator ka tehisintellekti kiirendi, mis jõudis selle aasta aprillis 2. vooruni ning kolmas voor alustab oktoobris. Esimese lennu lõpetajate hulgas oli näiteks Yanu joogirobot, teisisõnu robotbaar ning teises voorus osalevad DriveX ja Edumus. Ühte vooru võetakse kümme alustavat tehisintellekti lahendusi arendavat idufirmat ja see kestab kuus kuud.

Iduettevõtlus pole Kadri Tammaile isiklikultki võõras. Ta on ka olnud alustav start-upper. Kui ta oli teise pojaga kodus vanemapuhkusel, asutas ta sõbrannaga tehnoloogiaettevõtte liitreaalsuslahenduste pakkumiseks, kuigi pärast aastast tegutsemist otsustasid nad tegevuse erinevatel põhjustel lõpetada. Seetõttu raha kaasamiseni nad toona ei jõudnudki.

„Sellega sai maitse suhu. Ma väga suudan samastuda nende varase faasi start-upperitega – omal nahal on paljud asjad järele proovitud. Ka minu ees on olnud suurkorporatsiooni ülirange leping väikesele start-upile, kus olid nii kõrged trahvid, et ma ütlesin, et kui ma sellele alla kirjutan ja toodet õigeks ajaks valmis ei jõua, siis ilmselt vee peale ma enam ei tõuse,“ meenutab Tammai.

Mis vahe on inkubaatoril ja kiirendil, millised välismaised start-up kiirendid on Eesti idufirmade seas populaarsed ja miks nad Tehnopoli Startup Inkubaatoris soolo founderitesse ei usu – seda kõike kuuleb Kiirendi värskest episoodist.

Kadri Tammai kirjeldab sedagi, kui palju ajaressurssi peaks idufirma asutaja suutma ettevõtet käivitades iganädalaselt panustada, miks ükssarvikute kõrval eksisteerivad ka sebrad ning millistes ebatavalistes kohtades talle endale tavaliselt inspireerivad mõtted pähe tulevad.

Kadri Tammai töötas enne start-up maailma avalikus sektoris. Ta on diplomeeritud kommunikatsioonijuht ja turundaja, tal on kraad ka majandusteaduses. Tehnopolis asus Kadri viis ja pool aastat tagasi tööle kommunikatsiooni ja turundusjuhina, kuid liikus 2019. aasta lõpust Startup Inkubaatori juhiks.

Tehnopoli Startup Inkubaator on asutatud 2011. aastal. Tegu on kasvuprogrammiga tehnoloogiavaldkonna start-upidele. Inkubaatori kiirendites osalevad idufirmad saavad tuge ka mentoritelt, kelle võrgustik küündib tänaseks üle 140 inimese ning nad on asjatundjad mingis kindlas valdkonnas. Tehnopol ei toeta ainult start-up ettevõtteid, eraldi innovatsiooniprogrammid on ka suurkorporatsioonidele.

Kiirendi on Delfi start-up podcast. Ennekõike keskendub saade noortele Eesti idufirmadele, mis on laiemale avalikkusele enamasti tundmatud, kuid teevad sama vägevaid asju nagu meie kuulsad ükssarvikud Wise, Bolt või Veriff. Räägime ka Eesti start-up ökosüsteemist ning tehnoloogiasektorist laiemalt. Saatejuht on Siiri Liiva. Kiirendi varasemaid episoode saab kuulata Delfi Taskus, Spotifys ja Apple Podcasts keskkonnas.