USA 30-aastaste riigivõlakirjade tootlus kerkis neljapäeval 4,42%ni kui veel juuli lõpus oli see alla 4%. 10-aastaste võlakirjade tootlus lähenes 4,31%le, mis jääb 2022. aasta tipu lähedale. Ühendkuningriigi 10-aastane võlakiri kannab nüüd 4,7% intressi (15 aasta kõrgeim tase) ning Saksamaa vastav võlakirja intress on 2,67%, mis on kõrgeim tase alates 2011. aastast.

Kui võlakirjade hind langeb, siis intress tõuseb.

„Viimased majandusandmed on olnud kindlamad, õhutades ootusi, et keskpankadel on veel veidike tööd vaja teha,“ ütles Singapuris asuva TD Securities Inc. makrostrateeg Prashant Newnaha. Eriti on müügisurve alla sattunud pikad, 30 aastased võlakirjad, mis viitab Newnaha sõnul murele likviidsuse ja pakkumise pärast. Pikemaajalised võlakirjad on tihti lühemaajalistest vähemlikviidsed, mis võib turustressi perioodidel viia suuremate hinnakõikumisteni.

Võlakirjade müüki on Bloombergi sõnul suurendanud ka nõrk nõudlus Jaapani 20- aastaste võlakirjade vastu, mis on tänu riigi lõdvale rahapoliitikale arenenud riikide seast madalaima tootlusega.

Ülemaailmsed riigivõlakirjad on sel aastal andnud investoritele 1,2% kahjumit, mis teeb sellest varaklassist Bloombergi peamiste võlaindeksite kõige kehvema tootluse. Võrdluseks, aktsiaindeks S&P 500 on tänavu kerkinud dollarites ligi 15%.

Praegune võlakirjade müügilaine on kui peegelpilt aasta algusest, mil optimism keskpankade intressimäärade peatsest laest kergitas võlakirjade hindu, tuues sellega intressi madalamale. Kui Bloombergi globaalne võlakirjade indeks kerkis jaanuaris 3%, siis kolmapäevaks oli see kukkunud aasta algusest vaadates 0,1%.