Soome Olkiluoto 2 tuumareaktor seiskus täna öösel, kuna ühes generaatoris tõusis õhuniiskus üle lubatud piiri. Võimsus hakkas vähenema öösel kella ühe paiku ja reaktor lülitus võrgust välja kell 4.02.

Praegu ei ole teada, kui kaua reaktor rivist väljas on. Olkiluoto kolm reaktorit toodavad Soome elektrivajadusest umbes 30 protsenti.

Finnish Energy tegevjuht Jukka Leskelä hindab, et tõenäoliselt näeb lähipäevil elektri hinnas „väga suuri“ kõikumisi – peale Olkiluoto seisaku toimuvad mitmes kohas ka võrguhooldused. Ta paneb inimestele südamele, et nad jälgiksid elektri hinda.

„Lähipäevil on näha üsna kõrgeid hindu, sest ka tuuleprognoosid on väga madalad. Sel juhul jääb tootmist napiks,“ ütles ta YLE-le.

Leskelä sõnul leevendab olukorda veidi see, et tulemas on soe nädalavahetus, mil tarbimine on ilmselt madal. Elektrist puudust ei tohiks seetõttu tulla.

Hinnad tõusevad ka Eestis

Elering kinnitas Delfi Ärilehele, et Eesti-Soome ühenduste tööd Soome jaama seisak ei mõjuta. „Soome süsteemihalduri palvel on soomlasi täna toetanud Leedu hüdropumpjaam,“ lisas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster.

NordPooli Baltikumi turujuht Ingrid Arus sõnas, et nad jälgivad olukorda tähelepanelikult. „Lisaks Olkiluoto 2 seiskumisele seiskus täna öösel ka Auvere elektrijaam. See teeb olukorra nii Soomes kui ka Baltikumis väga pinevaks. Tootmisseadmete rikete ja hoolduste kõrval on Soome ja Rootsi vahel turule antud võimsust suures osas vähendatud, maksimaalse 2700 MW asemel on turul vaid1050 MW,“ rääkis ta.

Päeva keskel on limiteeritud ka ühendused Eesti-Läti ja Rootsi-Leedu vahel.

„Suure tõenäosusega hinnad on järgmistel päevadel olukorrast tingitult mõjutatud,“ hindas Arus.

Eesti Energia kommunikatsioonijuht Lennart Komp sõnas, et Soome lahe piirkonda mõjutab selle nädala lõpus ja uue alguses eeskätt Olkiluoto 2 rike, oluliselt piiratud ülekandevõimsus Soome ja Rootsi vahel ning prognoosi järgi ees ootavad tuulevaiksed ilmad, mis tähendab väiksemat taastuvenergia osakaalu.

„Soome ja Rootsi vahelisest tehnilisest ülekandevõimekusest 2700 megavatti on kasutatav ainult 1070 MW ehk vaid 40% ning Olkiluoto 2 rike viis turult veel 1000 megavatti. Pärast Auvere elektrijaama seiskamist käivitas Enefit Power Eesti Elektrijaama moderniseeritud 5. ploki ja saab vajadusel käivitada teised juhitavad võimsused,“ lisas ta.

Tema sõnul tõuseb järgmisel nädalal elektri börsihind tööpäeviti üle 100 euro megavatt-tunni eest ja see püsib enamikel tundidel samal tasemel Helsingist Vilniuseni.

Auvere ootamatu rike

„Auvere elektrijaama tabas ööl vastu reedet tehniline rike soojusvahetis, mille tagajärjel jaam seiskus,“ rääkis Komp. „Mäletatavasti moderniseeriti eelmisel aastal neljast soojusvahetist kaks, mis tõstis jaama töökindluse selle aasta kuue kuu lõikes 94 protsendini. Kaks ülejäänud soojusvahetit (millest üht tabas ka viimatine rike) moderniseeritakse septembris algavava korrapärase hoolduse käigus, et jaam oleks tulevaks talveks valmis. Elektrijaama käivitamise aega saab öelda järgmise nädala alguses,“ lisas ta.

See pole esimene kord, kui on tekkinud probleem Auvere jaamaga. „Auvere elektrijaama soojusvahetitega tekkis probleeme veel enne jaama vastuvõtmist käivituse ajal. Toona viidi ehitaja poolt pakutud tehnilised muudatused sisse, kuid sellest hoolimata esines tõrkeid, mis olid jaama esimeste aastate seisakute põhjuseks,“ selgitas Komp.

„Üle-eelmisel aastal lõppes aga vaidlus ehitajaga ja kogu vastutus elektrijaama eest läks Enefit Powerile, mis andis vabamad käed elektrijaama töökindluse tõhustamisele suunatud tegevuste planeerimisel ja teostamisel,“ kinnitas ta.