Venemaa hakkab näiliselt oma välismaal madalat profiili hoidvatele miljardäridele kallale minema. Samal ajal võitleb Moskva Ukraina sõja ajal oma majanduse päästmisega, kirjutab Business Insider.

Vene võimud esitasid Araabia Ühendemiraatides elava oligarhi Andrei Melnitšenko vastu hagi, vahendas Financial Times pühapäeval. Hagi, mis esitati selle kuu alguses Siberi linnas Krasnojarskis, väidab, et Melnitšenko poolt elektrijaama operaatori Sibeco ostmine viis aastat tagasi oli korrumpeerunud.

2018. aastal ostis ta ettevõtte 36 miljardi rubla ehk 571 miljoni dollari eest endiselt valitsuse ministrilt, kes vahistati 2019. aastal omastamise ja pettuse eest teises, nimetus ettevõttes. Venemaa riigiprokurörid kavatsevad nüüd Financial Timesi kohaselt Sibeco kinni pidada ja riigile omastada. Melnitšenko kinnitas FT-le, et sai hagi kätte ja juhtumiga tegeleb juriidiline meeskond. Kohtuistung on kavandatud septembri algusesse.

Melnitšenko vastu algatatud hagi on tehtud ajal, mil Kreml püüab mõjutada rikkaid venelasi oma varad tagasi kodumaale viima. Sõja algusest saati on suurte varadega Vene oligarhid oma raha välismaale viinud.

Märtsis toimunud ärijuhtide kokkutulekul kutsus Putin kohalviibijaid üles Venemaal investeerima, vahendas Reuters.

„Vastutustundlik ettevõtja on tõeline Venemaa, oma riigi, kodanik, kes mõistab selle huve ja tegutseb nendele vastavalt,“ ütles Putin. „Ta ei varja varasid väljaspool oma kodumaad, vaid registreerib ettevõtteid siin, meie riigis, ega muutu välisriikide võimudest sõltuvaks.“

Venemaa rikkuselt üheksas inimene, Melnitšenko, kellele Euroopa Liit ja USA on kehtestanud sanktsioonid, on Bloombergi miljardäride indeksi järgi esmaspäeva seisuga väärt 13 miljardit dollarit. Tema rikkus pärineb suures osas enamusosalustest väetisi tootvas ettevõttes Eurochem ja söeettevõttes Suek.

2022. aasta märtsis ütles Melnitšenko, kelle ema on ukrainlanna, Reutersile antud intervjuus, et Venemaa sissetung Ukrainasse oli „tõeliselt traagiline“.