„Venemaa sõda Ukraina vastu on kestnud poolteist aastat. See on piisav aeg igale ettevõttele, et oma tegevus ümber kohandada ja äritegevus Venemaal lõpetada. Oluline on ka iga ettevõtja enda eetiline käitumine ja arusaam, et seni kuni Venemaa peab verist agressioonisõda, pole äritegevus idanaabriga võimalik,“ märkis Tanel Kiik (Keskerakond)

„Peaminister Kaja Kallas on nii Eestis kui Euroopas olnud üks aktiivsemaid sanktsioonide eestkõnelejaid ning rõhutanud nende järelevalve ja täitmise olulisust. Peaminister peab nii avalikkusele kui parlamendile selgitama, miks ei nõua ta sama oma abikaasa osalusega ettevõttelt. Küsimus on seda kriitilisem, et teatavasti on peaminister andnud 350 000 eurot laenu oma abikaasa ettevõttele Novaria Consult OÜ, mis on Venemaaga äri ajava Stark Logistics AS-i üks omanikke,“ jätkas ta.

„Praegu jääb mulje, et meil on rida ettevõtteid, kellele kehtivad ühed reeglid ja kelle puhul peaminister Kallas rõhutab moraalse kompassi olulisust, ning siis on väljavalitud, kellele need nõudmised ei kehti. Sellist olukorda ei tohi me Eesti Vabariigis kindlasti lubada.“

Täna kirjutas ERR, et Kaja Kallase abikaasale kuulub osalus ettevõttes, mis jätkab vedusid Venemaale. Raimond Kaljulaid avaldas enda Facebooki lehel selle kohta arvamuse.

„Sellest uudisest võib suure tõenäosusega saada Kaja Kallase poliitikukarjääri suurim skandaal, mis võib Kallasele peaministriametis ka saatuslikuks saada. Uudis peaministri abikaasa osalusega ettevõtte äritegevusest Venemaal tekitab terve rea väga ebamugavaid küsimusi. Kallase viimase pooleteise aasta populaarsuse ning Reformierakonna tugeva valimistulemuse põhipõhjus on olnud just Kallase selged ja ühemõttelised seisukohad seoses Venemaa kallaletungiga Ukrainale.“

Ta lisas postituses, et Kallas on ühemõtteliselt positsioneerinud end poliitikuna, kes on kõige selle vastu, mida Venemaa esindab: sõja, korruptsiooni, sealse poliitilise kultuuri, aga ka ärilise nihilismi. Venemaa on halb ja kõik, mis on seotud Venemaaga, on samuti halb. Selle narratiiviga ei sobi just eriti hästi kokku tõsiasi, et kõik see aeg on peaministri abikaasal olnud osalus transpordiettevõttes, mis teostab Venemaal vedusid ning on seda ärisuunda jätkanud ka pärast täiemahulist sissetungi kuni praeguseni.

„Ka rahvusvaheliselt on Kallase tuntuse ja imago nurgakiviks tema väga kindlameelne ja reljeefne retoorika Venemaa suhtes. Venemaa välisministeeriumi kõneisikul Maria Zahharoval on nüüd võimalik edaspidi teha suured silmad ja küsida vastu: „Te mõtlete Eesti peaministrit Kaja Kallast, kelle abikaasal on siin Venemaal teatud ärihuvid? Ei mõista, miks ta on Venemaa suhtes nii kriitiline. Raha teenida tema perele siin ju sobib.“

„Ei imestaks väga palju, kui Reformierakonnas algavad nüüd väga tõsiselt arutelud teemal, kellest võiks saada uus erakonna esimees ja peaminister. Ja mine tea, võib-olla oli kliimaministri hiljutine avalik vastandumine rahandusministrile juba osa sellest,“ kirjutas Kaljulaid lõpetuseks.

Urmas Reinsalu on sama meelt

„Eesti on rahvusvaheliselt seisnud tugeva sanktsioonipoliitika eest. Nüüd esitab ajakirjandus väited, et peaministri abikaasa osalusega ettevõte jätkab kaubavedusid genotsiidisõja ajal Venemaale,“ kirjutab Urmas Reinsalu (Isamaa) Facebookis.

„Veelgi enam, peaminister on isiklikult ettevõtte osanikuks olevat valdusettevõtet suure summaga krediteerinud. Ajakirjanduses esitatu tõele vastavusel käitub peaminister karjuvalt silmakirjalikult. See teeb Eestile häbi. Tegemist on olemusliku eetilise probleemiga. Milline oleks meie reaktsioon, kui selline info laekuks mõne teise Euroopa riigi valitsusjuhi kohta?“

Ta lisas, et peaminister on ise öelnud, et oleme sõjas. „Äri ajamine Venemaaga valitsusjuhi isiklikus puutumuses on nende põhimõtete maha salgamine, mida kaitseme Ukrainat toetades. Küsimus ei ole juriidikas, vaid eetikas valitsusjuhi poolt, kes on ise kogu maailma kutsunud üles lõpetama verist äri Venemaal. Peaminister peab koheselt andma esitatud info kohta seletuse,“ arvas Reinsalu.

„Milline silmakirjalikkus!! Mujal astuks peaminister, kes ise on kõigile teistele jutlustanud nulltolerantsi Venemaa suunal ja nõudnud karmide sanktsioonide järgimist, sellise skandaalse info avalikkusesse tulekul tagasi,“ ei jätnud sõna võtmata ka riigikogu liige (EKRE) Moonika Helme.

Ka Martin Helme on avaldanud arvamust. „Peaminister Kaja Kallas osaleb otseselt ja isiklikult Venemaaga transiidiäris. Seesama sõjaprintsess, kes käinud kaks aastat ringi ja seletanud, kuidas Eesti on sõjas ja sõjas on asjad mustvalged.

Meil Eestis tambitakse maatasa küll muusikud, sportlased ja muidugi ka peaministriga mitte abielus olevad ettevõtjad, kes ei ole kuulekad Kaja Kallase poolt ette antud korraldustele. Valimiste eel tehakse nädalate kaupa nägu, nagu oldaks endast väljas väljamõeldud Prigožini juttude pärast. Tuleb välja, et loosung „mina toetan Ukrainat“ oli mõeldud ainult kõigile teistele, ise toetab Kaja ja tema abikaasa siiski Putini režiimi,“ kirjutab Martin Helme Facebooki postituses.

„Küsimus on loomulikul ka eetikas ja hingematvas kahepalgelisuses. Aga mitte ainult. Küsimus on ka Eesti rahvusvahelises maines, mida Kallas oma äriga selgelt kahjustab. Küsimus on ka selles, et ta aitab selle äriga kaasa Vene majanduse ja sõjatööstuse edenemisele, Putini režiimi kestmisele ja kohanemisele sanktsioonidega. Ja küsimus on selles, et ta õõnestab kogu sanktsioonide kontseptsiooni tõsiseltvõetavust.“