Hiina tolliameti avalduse kohaselt keelati import „toidu radioaktiivse saastumise riski igakülgseks ärahoidmiseks ja Hiina tarbijate tervise kaitsmiseks“. Hiina oli varem keelanud mereandide impordi tuumajaama ümbrusest, kuid nüüd kehtib keelt kogu Jaapanile.

Jaapani põllumajandus-, metsandus- ja kalandusministeeriumi andmetel eksporditakse Jaapanist Hiinasse mitmeid mereande, sealhulgas vähilisi, kammkarpe ja makrelli. 2022. aastal ostis Hiina Jaapanilt kala 493,4 miljoni dollari eest, olles selle summaga Jaapani suurim klient.

Rahvusvaheline aatomienergiaagentuur teatas, et neil on Jaapanis kohal meeskond, kes jälgib jahutusvee ookeanisse laskmist ning ohutusmeetmete rakendamist. Agentuuri sõnul peaks jahutusvesi ohutu olema.

Jaapani peaminister Fumio Kishida ütles varem sel nädalal, et riik kavatseb Fukushimast välja lasta umbes 1,3 miljonit tonni puhastatud reovett.

Hiina reageeris Jaapani plaanile kohe raevukalt. Välisministeeriumi pressiesindaja süüdistas Tokyot „äärmises isekuses ja vastutustundetuses“. Tema sõnul tuleks ookeani käsitleda kui inimkonna ühist ressurssi, mitte kui kanalisatsiooni Jaapani saastunud veele.

Ka Hongkong teatas, et piirab Jaapanist toiduainete importi. Linnapea John Lee ütles, et on reovee ookeanisse juhtimise vastu.

Impordikeeluga lubas alguses liituda ka Lõuna-Korea, kuid pärast hiljem loobus sellest – riigi tellitud analüüsi kohaselt ei jõua Fukushima jahutusvesi Lõuna-Korea vetesse. Riik ametlikult siiski ei toeta Jaapani ettevõtmist.