Väärsi ütlusel on tal viimaste kuude jooksul olnud võimalus analüüsida väga erinevaid Eesti iduettevõtteid ning tehnoloogiaid ja tooteid. Ta selgitab, et lähtus investeeringute tegemisel tehnoloogilisest innovatsioonist, mis annab tema sõnul ettevõtte arendatavale tootele kõrgema lisandväärtuse ja turueelise rahvusvahelises konkurentsis.

Väärsi loetleb neli iduettevõtet, kuhu ta on juba paigutanud Milremi osaluse müügist saadud raha:

  • LightCode Photonics – Tartu Ülikooli fotoonikateadlaste loodud ettevõte, mis arendab maailmas ainulaadset tarkvarapõhist 3D-kaamerat, et asendada märksa kallimat lidaritehnoloogiat;

  • Gscan – arendab looduslikul kiirgusel põhinevaid 3D turva- ja veoseskannereid;

  • Powerup Fuel Cells – tegeleb vesinikkütuseelemendi väljaarendamisega;

  • Spacedrip – arendab olmereovee taaskasutust võimaldavaid veepuhastusroboteid.

Olen liitumas ka 2CVentures fondiga, mis on suunatud puhta majanduse tehnoloogiatele aitamaks vähendada majanduse keskkonna jalajälge nii Eestis kui kogu maailmas, räägib Väärsi. Ta lisab, et mitmed investeeringud on veel vormistamisel. Praeguses olukorras ta investeeringutelt kiiret teenistust ei looda. Tänane investeerimiskeskkond suunab pigem tasakaalukale otsustamisele ning hindama ettevõtete ja nende tehnoloogiate pikaajalist väärtust, jutustab Väärsi. „Lühiajaliselt on majanduskeskkond kindlasti keeruline ja iduettevõtetel liiga kerge ei ole,“ nendib ta.

Araabia Ühendemiraatide tehnoloogiagrupp EDGE omandas Milrem Roboticsist 51% tänavu veebruaris. Väärsi kõrval müüsid oma osaluse ka mitmed teised Eesti investorid – Heldur Meerits, Ahti Aho, Taavi Veskimägi, Jüri Käo, Urmas Past, Toomas Bergmann jt. Väärsi ütleb, et tehingus lepiti kokku, et müügist investorite teenitud summasid ei avalikustata. Kuna aga müügihetkel hinnati Milrem Roboticsi väärtuseks 140 miljonit eurot, siis võib eeldada, et Eesti investorid teenisid tehingust veidi üle 70 miljoni euro. Väärsi on ka praegu enam kui 16% osalusega Milremi omanike hulgas.