Lihatootmine oli sealiha rekordhinna tõttu ka teises kvartalis jätkuvalt kahjumis
(3)
Eesti lihasektori kahjum oli tänavu teises kvartalis ligi 4,2 miljonit eurot, kuid võrreldes aasta esimese kolme kuuga on kahjuminumber poole väiksem.
Statistikaameti andmetel oli liha töötlemise ja säilitamise ning lihatoodete tootmise teise kvartali käive 124,6 miljonit eurot, mis on viimaste aastate rekord. Samas on aga lihasektori mahuindeks teises kvartalis endiselt miinuses ligi 6 protsendiga.
„Toiduainete üldine hinnatõus kergitas ettevõtete müügitulu, kuid tootmismahud sektoris tervikuna vähenesid ning tulemusi mõjutavad jätkuvalt väga kõrged sisendhinnad ja suurenenud tööjõukulud. Lihasektor on kahjumis juba viimased poolteist aastat,“ kommenteeris kodumaise Nõo Lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova.
Liha töötlemise ja säilitamise ning lihatoodete tootmise esimese poolaasta kahjum kokku oli üle 12 miljoni euro ning eelmisel aastal samal ajal ligi 14 miljonit eurot. Viimati oli sektor plussis 2021. aasta neljandas kvartalis, kui teeniti kokku 1,8 miljonit eurot kasumit.
Loova sõnul on lihasektor tugevas miinuse peamiselt tooraine kõrge hinna tõttu. Eelkõige põhjustab seda sealiha rekordiline hind, mis kerkis teises kvartalis viimase 21 aasta kõrgeimale tasemele – 2,50 eurot kilogramm. Aastaga on sealiha kallinenud üle saja protsendi. „Tooraine sellist kallinemist ei ole võimalik aga toodete lõpphinnas adekvaatselt kajastada, sest tarbijate jaoks on toit juba muutunud liiga kalliks. Seda kinnitab ka sektori üldine tootmismahtude vähenemine ning klientide tarbimisharjumuste muutumine,“ selgitas Loova.
„Viimased kuud on siiski näidanud, et sektori kulubaas on hakanud stabiliseeruma. Seda küll veel mitte jätkusuutlikul tasemel, kuid trend tundub olevat positiivne,“ oli Loova optimistlik. Tema sõnul liiguvad ka Nõo Lihatööstuse näitajad positiivses suunas ülespoole. „Oleme suutnud olude kiuste efektiivselt toimetada ning paaril eelneval aastal tehtud suured investeeringud seadmetesse ja tootearendusse on hakanud vilja kandma. Müügitulemused näitavad, et meie uued tooted vastavad tarbijate ootustele,“ tõdes ettevõtte juht.
Nõo Lihatööstuse ülevaatest selgub, et sel suvel kasvas broilerilihast toodete müügimaht (kg) aastavõrdluses üle 11%. Sealihast valmistatud toodete koguseline müük püsis võrreldes eelmise aastaga muutumatuna. „Oleme lojaalsetele tarbijatele tänulikud, et hoolimata hinnatõusust eelistatakse endiselt kodumaist kvaliteetset toitu ja seeläbi toetatakse kohalikku toidutööstust,“ ütles Loova.
Nõo Lihatööstus on kõige suurem ja uuendusmeelsem kodumaisel kapitalil põhinev lihatööstus. Ettevõte annab tööd üle 200 töötajale, millega on Lõuna-Eestis olulisemaid tööandjaid ning kohalikku ühiskonnaellu panustajaid. Nõo pälvis 2021. aastal EAS-i, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu korraldatud Eesti parimate ettevõtete konkursil aasta pereettevõtte tiitli.