Soome statistikaameti andmetel jätkus juulis vanade eluruumide hindade langus kogu riigis. Hinnad langesid aastases võrdluses 8,0%, suurem langus oli korterelamute puhul. Juulis sõlmisid kinnisvaramaaklerid 29% vähem vanade korterelamute ja ridaelamute tehinguid kui aasta varem samal perioodil.

Kõige rohkem langesid hinnad Espoos ja Helsingis, umbes 11%. Kõige väiksem hinnalangus oli aga Turus ja Tamperes. Samas hakkasid hinnad pärast juunit tõusma ka Turus ja Oulus.

Soome majandusteadlase Veera Holappa sõnul oli kinnisvara hindade järsk langus mõnevõrra üllatav, kuigi juuli on eluasemeturul tavaliselt tagasihoidlik kuu.

Holappa juhib tähelepanu, et hinnalangus oli laialt levinud pea kogu riigis, kuigi aasta alguses oli märgata elavnemise märke ka muudes piirkondades peale Helsingi. „Kui eluasemete müük väheneb, toob see kaasa koduvahetuse ahelate puudumise, mis pidurdab kaubandust veelgi. Selline olukord võib jätkuda seni, kuni inimesed saavad aru, kuhu suunas intressimäärad liiguvad,“ ütleb Holappa.

Hypo Banki ökonomisti Juho Keskineni sõnul on sügisel lootust, et hinnalangus tasandub. Ta lisas, et eluasemehindade haripunkt oli eelmise aasta juunis. „Nõudlus koduostjate poolt ei ole vaibunud, kuid eluasemeturul valitseb endiselt ettevaatlikkus. Soomlased on riskikartlikud, mis kajastub näiteks endiselt suurtes varades arvelduskontodel,“ märkis Keskinen.