Kui peate end juba ammu vaimuhiiglaseks, ent muredest pungil kiindumus maiste rikkuste vastu on seganud tõusmast kõrgemale lihtsurelike muredest, on need kahjulikud nõuanded mõeldud just teile. Finantsettevõtte Altero tegevjuht Eylin Kuusemäe õpetab teile, kuidas toimida oma rahaasjadega võimalikult ebaefektiivselt.

1. Unustage kõik see, mida teile koolis õpetati, eriti matemaatika

Ei ole mingit põhjust eelnevalt hinnata, milline ostuvõimalus on kõige kasulikum. Kui näete müügil kümmet jogurtit kaheksa jogurti hinnaga, haarake kohe! Pole oluline, et kehtivusaeg lõpeb kolme päeva pärast. Tahaks kuulata netis muusikat ilma reklaamideta? Tellige YouTube ja ka Spotify – ärge mõelge, miks peaksite vajama mõlemat korraga.

2. Matemaatilistest teadmistest vajate vaid üht – ümardamist

Täna kulutas teie pere toidule 11, eile 14, üleeile 13 eurot. See teeb kokku kaksteist eurot päevas, eks? Miks siis kulus kuus toidule 500 eurot? Netipanga rahaplaneerija näitab kuludes valeinfot, parem on see tujurikkujast teenus välja lülitada.

3. Ärge planeerige kulusid

Käige ostlemas ja improviseerige. Vaadake neid panne lähemalt! Tahtsite ju ammu endale uut ja mugavat panni! Oo, milline vokkpann, seegi tuleb osta. Issand, kui armas lindudega serviis! Kahju, et seda pole kodus kuskile panna. See Muumidega tass meeldib kindlasti vennatütrele. Muide, mis teid üldse siia tõi? Ema palus otsida talle ühe multikeetja ... Terveks kuuks kulude plaanimine, et ei peaks kuu lõpus ainult makarone sööma, on kohutavalt keeruline. Sellisel tasemel plaanimine, et millele ja kui palju võin kuus kulutada, et saaksin endale aasta pärast lubada unistuste puhkust, on jõukohane ainult matemaatikaprofessorile.

4. Ärge vaadake hinda ja ärge võtke arvesse seotud kulusid

Ärge vaadake toote hinda ja ärge kunagi hinnake ka seotud kulusid. Oletame, et plaanite sõita kaheks nädalaks sõpradele Riiga külla. Loomulikult koos kingitustega. Kaks rasket kohvrit. Milline lend on kõige odavam? Eks ikka öine. Ärge mõelge sellele, millal väljub esimene ühistransport kesklinna või kuidas jõuda hotelli – lihtsalt tellige takso. Või sellele, et päevasel ajal lennates võiks vabalt sõita ka ühistranspordiga.

5. Ainult äärmused – ärge võrrelge hindu üldse ... või tehke seda korralikult

Ärge iialgi võrrelge eri kauplustes olevaid hindu. Eriti siis, kui peate ostma palju asju korraga. Kõigi hinnad on ju samad ja ükski kett ei tee märgatavaid allahindlusi. Ja kui siiski tahate hindu võrrelda, kulutage poetiiru planeerimisele rohkelt aega. Kui odavaim kohvikoor on teises linna otsas, tuleb sinna sõita. Aeg ja auto paagis olnud kütus ei maksa ju midagi!

6. Ümbritsege end ahvatlustega

Kas teil on alati tahtejõust puudu tulnud? Toidupoodi minge koriseva kõhuga ja uusi teksasid minge ostma palgapäeval. Kindlasti suunduge võimalikult suurde kaubanduskeskusesse, kus on palju ahvatlusi.

7. Võtke motoks „mõtlen sellele homme“

Homme vormistate kliendikaardi poes, kus käite iga päev, homme ostate kadunud ühiskaardi asemele uue (seniks saab pileti bussijuhi või konduktori käest), homme sõlmite soodsama telefonipaketi. Homme sulgete pangakonto, mille saldo on juba kaks aastat miinust tiksunud. Homme kasutate ära veepargi kinkekaardi ja kulutate lemmikkohvikus kliendikaardi punktid (pagan, needsamad, mis juba nädal aega ei kehti). Kui juba kolm kuud saadate näidud ära „homme“, sunnitakse teid ehk maksma kogu maja veetarbe eest.

8. Visake tšekid minema

Ärge hoidke tšekke alles, sest te ei vii kunagi praaktooteid tagasi ega tagasta midagi poodi.

9. Edevus on rahast kallim

Kui naabril on iPhone, on häbi käia ringi Androidiga. Kui krokodillinahast käekotti ei õnnestu osta, ostke vähemasti midagi sarnast ning päikeseprillid vähemalt Ray-Banid. Mis see on – kampsun, mis maksab vähem kui 50 eurot? Te pole ju ometi sillaalune parm? Vahet pole, et kvaliteetne – odavad riided tähendavad, et te ei austa ennast. Kui sõbrad suunduvad kallisse restorani lõõgastuma, tasuks võtta kiirlaenu, et täiest hingest pidutseda. Kui ütlete, et ei saa sel kuul selliseid kulutusi lubada, ütlevad sõbrad teist lahti. Sõbrad ju teevadki nii.

10. Ostke kõige odavam

Võib muidugi langeda ka teise äärmusesse ehk osta kõige odavamat. Las lollid ostavad ennast tõestanud tootjate kaupa ja maksavad logo eest. Uus föön rõõmustab teid põleva plasti lõhnaga, samuti iseloomustab hargnevate niitidega Hiina sünteetika teid suurepäraselt võimaliku äripartneri, kliendi või tööandja silmis.

11. Ärge lugege arvustusi

Otsite uut tööd? Ärge kunagi lugege ettevõtte kohta tagasisidet. Miks peaksite teadma, kuidas suhtutakse siin töötajasse, kas makstakse ületundide eest või milline on ettevõtte trahvisüsteem ... Miks peaksite muretsema, et viieminutilise hilinemise eest võidakse teile määrata sajaeurone trahv? Probleemidega tuleb tegeleda alles siis, kui need tekivad, eks? Kui olete ettevõtja, siis ärge otsige klientide kohta lisainfot. Misasja, teid ei vea ometi keegi alt!

12. Hoidke tervise pealt kokku

Tööl ei suju ja on pisut raskeks läinud? Eks kokkuhoid ole kurjast, kuid on asju, mille pealt saab tõesti säästa. Näiteks tervis. Kõht valutab juba viiendat kuud? Arsti juurde ei maksa minna, see kirjutab veel kalleid rohtusid. Küll valu läheb iseenesest üle. See soolevähiga hirmutav sõber on ju lihtsalt loll. Tehnika remondi ja hoolduse pealt võib samuti säästa. Milleks tahvelarvutile ümbris, te ei kanna seda ju kohvris koos naeltega? Bensiin on kalliks läinud, aga garaažis seisab kanistrites mingi müstiline vedelik. Võtaks kohe kaks! Kui mootor vastu ei pea, siis pole midagi – kõndimine on tervislik, saab jõusaalilt kokku hoida.

13. Hoidke auto pealt kokku

Kui raskemad ajad mööduvad, tasub auto pealt kokku hoida. Võtke üks kokkuklopsitud roostes pann, mis tossab nagu vedur. Pidev remont viib uute sõpradeni remonditöökojas ning kuigi vanade autode maksu Eestis veel ei ole, siis küll tuleb varem või hiljem ka see. Mis võiks olla patriootlikum, kui toetada oma armastatud riiki rahaliselt? Võttes arvesse, et igal aastal süttib mitusada vana autot, siis suurendate oluliselt oma võimalusi sattuda uudistesse. Ainult ärge ostke tulekustutit, kuna see on täiesti asjatu raharaiskamine.

14. Elage võlgu

Olete raha võlgu ega saa seda tagasi maksta? Võtke laenu. Ja siis veel korra, et saaks esimese tagasi maksta. Jätkake, kuni ei leidu ühtegi panka, kes teile raha laenaks. Eks võlg muidugi suureneb, aga samas saab nautida lühikesi perioode, mil ei pea sellele mõtlema.

15. Jätkake elamist korteris, kus on suured kommunaalkulud

Rasked ajad jäävad kaugele selja taha, kätte on jõudnud edukas periood ja elate onupoja vanaemalt päritud kolmetoalises korteris Tallinna kesklinnas? Sellesse kolides ei esitanud te lolle küsimusi, nagu „Miks vajame kahe peale 120 ruutmeetrit?“ või „Kus hoidis memm arveid, huvitav, kui palju maksis ta oma neljameetriste lagedega ruumide kütte eest?“. Ärge mingil juhul mõelge sellele, et võiks jätkata kahetoalise üürimist äärelinnas või et pärandi pikaajaline väljaüürimine on palju kasumlikum.

16. Visake kõik ebavajalik kohe minema

Internetist leiab kolme minutiga, kui palju võiksid maksta vanaemalt päranduseks saadud vinüülplaadid, aga aeg on teatavasti hindamatu väärtusega. Ja mis see veel on? Spordiklubi tellimus, mille tegite kuu aja eest, aga lõpuks sinna ikkagi ei jõudnud, kuna murdsite jala? Noh, las seisab sahtlis edasi. Edasi müüa või peatada on liiga keeruline.

17. Paanitsege rohkem

Lugesite uudistest kriisi kohta? On aeg langeda paanikasse! Ostke ruttu tatart ja WC-paberit, soetage kulda ning võtke kodulaenu – zombiapokalüpsise juhul võib laenu tagasi maksmata jätta. Raha küll pole, aga samas on keldrist kartulikottide tagant mugav vaenlaste pihta kõmmutada. Peamine on mitte arvata, et kriis ei kujunegi lõpuks nii hulluks ja et kinnisvarahinnad võivad langeda.

18. Ärge investeerige

Hoidke raha klaaspurgis, padjapüüris või vanas sokis. See pankuri mängimine muutub veelgi põnevamaks, kuna on oht, et mõni kodustest viskab „koli“ minema, teadmata, millega tegu. Peamine on mitte hoida raha kogumishoiustel, rääkimata investeerimisest, kuna aeglaselt teie sääste sööv inflatsioon on põnev vaatepilt, millest inspiratsiooni leida. Selle üle võib koguni mediteerida.

19. Elage ilma säästudeta

Parem ärge kogugegi raha. Milleks peaksite vajama rahalist puhvrit? Kas teil on siis plaanis kaotada töö, lõhkuda külmkapp või haigestuda millessegi tõsisesse? Eks võite ju osta sümboolse hoiukassa, aga ärge häbenege kasutamast selle sisu igal korral, kui soovite osta purgi musta kaaviari või uuema nutitelefoni.

20. Kulutage vägevalt ja hoidke rangelt kokku, vaheldumisi

Kui soovite tõesti sääste koguda, järgige ranget majanduslikku „dieeti“. Ärge ostke midagi peale odavaima toidu, peske end vee kokku hoidmiseks kausis ja minge vara magama, et elektrit kokku hoida. Meelelahutus on nõrkadele! Kui hakkate pärast paari sellises režiimis elatud kuud mõistust kaotama, veetke uhkelt pisut aega kõige kallimas restoranis, broneerige tuba luksushotellis ja lööge laiaks kõik, mille säästsite. Elame ju vaid korra!

21. Ärge tõstke oma kvalifikatsiooni

Te olete kõigist targem ja teate juba kõike. Ärge kuulake nõuandeid, eriti veel oma ala ekspertidelt. Te ei pea midagi uut õppima, teie teadmised ei vanane kunagi ja teid ei saa millalgi asendada roboti ega paindlikumate töötajatega, kes ei kõhkle osalemast täienduskursustel.

Loe rohkem

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist soovitame tutvuda finantsteenuse tingimustega või konsulteerida spetsialistiga.

Jaga
Kommentaarid