APF Holdings, mille farm asub Eesti piirist 15 kilomeetri kaugusel Alūksne linnas, tutvustas teisipäeval Läti investoritele laienemisplaane, mille kohaselt soovib ettevõte kasvatada 2025. aastaks munade tootmismahtu 60% ja müügitulu üle kahe korra.

Ettevõte soovib IPO käigus kaasatava seitsme miljoni euro suuruse investeeringu ja edasise pangafinantseerimise toel ehitada olemasolevale kolmele linnuhoonele juurde veel kaks ning laiendada tootmise tugistruktuuri mahutavust.

Selle tulemusena saab APF Holdings suurendada oma aastast toodangut seniselt 115 miljonilt munalt 180 miljonile ja kasvatada munakanade arvu 415 000-lt 665 000-ni. Ettevõte prognoosib 2025. aastaks käibe kasvu 11 miljonilt eurolt (2022. aastal) umbes 25 miljoni euroni.

Kasvuvõimalus ettevõttele ja investoritele

Pärast IPO-t hakkab umbes 90% meie toodangut olema lautades kasvatatud õrrekanade munad.

Jurijs Adamovičs

„APF on praegu soodsas turupositsioonis: nii Baltimaades kui ka kogu Euroopas oodatakse lähiaastatel märkimisväärset tarbijate harjumuste ja supermarketite turunduspoliitika muutust, mille käigus asendatakse puurikanamunad lautades kasvatatud niinimetatud õrrekanade munadega,“ sõnas AS-i APF Holdings juhatuse esimees ja suurim aktsionär Jurijs Adamovičs pressiteates.

„See muudatus tähendab olulist õrrekanamunade puudujääki nii Lätis, Balti riikides kui ka mujal Euroopas. Puurikanamunad moodustavad täna Euroopa suurimate munaeksportijate Hispaania ja Poola toodangust üle 70% ja see ei ole jätkusuutlik. APF soovib seda turuvõimalust kasutada: pärast IPO-t hakkab umbes 90% meie toodangut olema lautades kasvatatud õrrekanade munad. See on kasvuvõimalus nii ettevõttele kui ka meie investoritele,“ märkis Adamovičs.

APF Holdings on teatanud plaanist korraldada veel sel aastal oma aktsiate esmane avalik pakkumine (IPO) ja viia aktsiad kaubeldavaks Nasdaq Baltic First Northi nimekirja. Ettevõte pakub praegu Eesti turul oma kaubamärgi Oluksne all õrrekanamune Rimi kauplustes. Järk-järgult on kavas laiendada müügivõrku ka teistesse poekettidesse ja suurendada tooteportfelli.

Pärast munatootja lisandumist oleks Riia börsil 13 ettevõtet. Mullu tulid börsile veel finantsettevõte DelfinGroup ja pensionifondide pakkuja INDEXO, aasta varem tanklakett Virši.