Hoolimata sellest, et aastataguse ajaga on maailmas olukord märksa rohkem stabiliseerunud ning ebakindlust on vähem, on hinnad endiselt märkimisväärselt kõrged. Bensiini hinnad on võrreldes aastataguse ajaga tanklates 5% madalamad, maailmaturul maksis nafta pea 100 eurot barreli eest, augustis aga umbes 80 eurot barrel. Gaasi hind maailmaturul ületas lausa 300 euro piiri, praegu on veidi üle 30 euro MWh eest. Toiduainete maailmaturuhinnad on kümnendiku võrra allpool.

See, miks hinnad endiselt tõusevad, on seotud pika hindade ülekandumisega läbi majanduse. Kui kasvavad imporditud kaupade hinnad, siis muutub tööjõud suhteliselt odavamaks, mis suurendab omakorda tööjõu nõudlust ja palku. Palkade tõstmine tähendab aga omakorda hindade kasvu nendes sektorites ja toob kaasa üleüldise palgakasvu. See omakorda jõuab välja hindadesse.

Eestis võib siiski leida ka odavaid teenuseid

Nii on Eestis endiselt suhteliselt odavad paljud teenused. Kui toiduainete järgi Soomest Eestisse ei tasu enam tulla, siis juuksuri ja kosmeetiku hinnad on jätkuvalt odavamad. Kuna aga ka juuksur ja kosmeetik peavad ostma Soomega võrreldavate hindadega toiduained, siis on surve nende palkadele suur ja hinnatase kasvamas.

Vaadates pikemat perioodi, on alates 2019. aasta detsembrist hinnad läinud Eestis 35,6 protsenti kallimaks. Ainsana on odavamaks muutunud, 2,7 protsendi võrra, sideteenuste hinnad. 2019. aasta lõpule eelnenud kolme aasta jooksul olid selle valdkonna hinnad langenud 13 protsenti ehk ära on jäänud hinnalangus, mis muidu oleks pidanud toimuma. Aasta jooksul on isegi selle valdkonna hinnad kasvanud.

Kõige enam on kallinenud 2019. aasta detsembriga võrreldes koduga seotud kulud, mis on kasvanud 80,8 protsendi võrra ja sellele järgnevad toidu hinnad, mis on kallinenud 43,1% võrra. Ehk siis 2019. aastal 100 eurose kommunaalmaksete esemel on vaja välja käia 181 eurot ja 100 eurone toidukorv maksab nüüd 143 eurot. Vaba aja tegevuste eest on vaja välja käia 31% rohkem ja transpordi eest 26,8 protsenti rohkem. Suhteliselt vähe on kallimaks läinud alkohol ja tubakas, mis on vaid 16,87 protsenti kallim. Seetõttu võib arvata, et ka näiteks sideteenused, alkohol ning tubakas on jätkuvalt kallinemas.

Aastavõrdluses oli meie hinnakasv väiksem kui euroalal tervikuna. See tähendab, et Eestis kasvasid hinnad lihtsalt euroalast varem ning euroalal on kohanemise protsess pikem.

Kaupmehed hakkavad peagi hindu tõstma

Aasta viimastel kuudel ootab ees pigem väike hindade kasv käibemaksu tõusu ootuses. Osad pered soovivad enne oma suuremad ostud ära teha ning kaupmehed teavad seda ning tõstavad juba varakult veidi suurema nõudluse ootuses hinda. Samuti ei tõsteta kõikide kaupade hindu võrdselt, endiselt jäävad alles 95, 99 ja 00 lõpuga hinnad, mis tähendab seda, et hinnatõusu on vaja peita erinevate kaupade hindadesse ning üksikult võivad niimõnegi kauba või teenuse hinnad tõusta rohkem või jäetakse ära hinnalangus, mis muidu oleks pidanud toimuma. Kaupmehed proovivad samuti hindu tõsta, et oma kasumlikkust hoida.

Eesti majanduse üldine nõudlus taastub aga väga aeglaselt ja see hoiab üldise hinnakasvu edaspidi kontrolli all. Sellegipoolest, peale nii suurt hinnakasvu on jätkuvalt ees ootamas palju hinnamuutuseid sest mitte kõik ettevõtted pole jõudnud oma hindu korrigeerida vastavalt üldisele hinna- ja palgatasemele ja majanduse olukorrale.