Teisipäeval oli näha Olerexi tanklates kõrgemaid kütuste hindu. Mootoribensiini 95 liitrihind oli 1,819 eurot, 98 oma 1,869 eurot. Diislikütuse liitrihind maksis 1,739 eurot. Täna on tanklates taas mootoribensiini 95 liitrihind 1,799 eurot, bensiini 98 oma 1,849 ning diislikütusel 1,679 eurot.

Neste turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste sõnas, et kütuste hinnatõus toimus eile, kuid vähem kui poole teiseks tunniks. Ta lisas, et Neste ei tõstnud kütuste hindu, mistõttu langetasid ka konkurendid uuesti hindu. „Eile algatatud hinnatõus ei olnud meie arvates tarbija jaoks põhjendatud. Meie samm hoidis ära kogu turu hinnatõusu,“ ütles Sülluste.

Terminali kommunikatsioonijuht Gerli Pärnpuu sõnul panid maailmaturul tõusuteel olevad kütuste hinnad osasid siinseid jaekette hindu tõstma. „Meie teada ükski kett püsivalt hinda ei tõstnud,“ lisas ta. Pärnpuu sõnas ei soosi praegu nii maailma kui kohalikul kütuseturul jätkuv segadus madalamaid kütusehindu.

Suurem surve on diislihinnale

Naftahinnad on alates juuli keskpaigast olnud tõusuteel, sama on ka bensiini ja diisli maailmaturu hindadega. „Bensiinihinna tase 1,819 eurot liitrist on lähinädalail reaalne,“ sõnas Alexela energiamüügi valdkonnajuht Tarmo Kärsna. Ta lisas, et on näha suuremat survet diislihinnale, kuna Euroopa Liidus on diisel transpordikütustest domineeriv ning samuti kasutatakse diislit küttesüsteemides. Bensiinihinnale on surve väiksem, sest suvine tarbimise kõrghooaeg on möödumas, märkis Kärsna.

„Sügise ja talve saabudes toimub tanklates üleminek talvisele kütusele, mis on suvisest kallim ning mõjutab ka tanklahindasid,“ lisas Kärna. Pikemas perspektiivis on tema sõnul fossiilsete kütuste hinnad tõusuteel. Hinda mõjutavad tootmiskulude kasv, tõusvad aktsiisid ja lisanduvad CO2 maksud.