Tehas avati ametlikult eile. Tehasesse investeeris Orkla Biscuit Production üle 100 miljoni euro ning seal kasutatakse uudseid tehnoloogiaid, mis võimaldavad korraga väga palju toota. Küpsiseid ja vahvleid hakatakse eksportima Lätti ja Eestisse ning ka Soome, Rootsi ja Norrasse.

Orkla palkab ligi 400 uut töötajat. Töö käib tehases esmaspäevast reedeni kolmes vahetuses. Tehas ise asub Riia lähedal 3,2 hektari suurusel maa-alal.

Mitmekümne aasta suurim investeering

Orkla Biscuit Productioni tootejuhi Emils Kozlinskise sõnul on see ettevõtte 20 aasta suurim investeering toidutootmisvaldkonnas. „Me ei saa veel arugi, kui suur samm see tegelikult on,“ ütles ta. Orkla otsustas kõikide küpsiste ja vahvlite toomise Lätti tuua ning sulges selleks Rootsis Göteborgi linna tehase.

„Läti oli investeeringuteks hea paik mitmel põhjusel. Näiteks on siin hea kättesaadavus toorainetele ja jahule, see sai üheks määravaks põhjuseks. Ja muidugi – inimesed,“ ütles Orkla tarnejuht Johan Uddin.

„Õppisime rootslastelt ja üritame retsepti võimalikult täpselt järele teha,“ sõnas tootmistehnoloog Aleksandra Pliska. Nüüd on tema ülesanne jälgida küpsiste ja vahvlite linti ülevalt rõdult. Mõned liinid on 400 meetrit pikad.

„Mulle meeldib, kui kõik liigub! See on ka meie töö! Kui lint jääb seisma, jooksen sinna, et teada saada, mis juhtus, ja aitan olukorda lahendada,“ ütles Pliska.

Eesti Kalev on osa rahvusvahelisest Orkla kontsernist.

Kalev: enamiku kaupadest toodame Eestis

Orkla Eesti AS kommunikatsioonijuhi Hanna-Liisa Ruuli sõnul valmib suurem osa Kalevi kaubamärgi toodetest Jüri külje all asuvas tehases.

„Kuna oleme osa rahvusvahelisest Orkla grupist, mis koondab suuri toidutööstusi Euroopas, ning ainuüksi Kalevi sortiment on väga lai (lisaks šokoalaadimaiustustele ka küpsised, küpsetussegud jm), siis püüame tootmist optimeerida ja erinevate piirkondade kompetentsi maksimaalselt kliendi, aga ka keskkonna huvides ära kasutada,“ ütles ta,

Ta lisas, et näiteks toodab Kalevi kommivabrik, kui siinse piirkonna šokolaadimeister, erinevaid šokolaaditooteid nii koduturule Eestis kui ka mitmetele meie partneritele välisriikides. „Sarnaselt oleme viinud osade meie tootekategooriate valmimise sõsarettevõtete tehastesse – näiteks paljud küpsised ja vahvlid valmivad Orkla küpsisetehases Lätis, kus just äsja avati regiooni suurim ja võimsaim küpsiste kompetentsikeskus Orkla Biscuit Production. Samas Eestis on regiooni šokolaadikompetents ja enamik Kalevi šokolaadimaiustusi valmib ikka Harjumaal.“