Poola, Ungari ja Slovakkia keelud on mõeldud selleks, et kaitsta oma põllumajandustootjaid teraviljaimpordi järsu suurenemise eest Ukrainast pärast seda, kui Venemaa blokeeris Ukraina Musta mere sadamad, vahendab Politico. Viljaveo peatamisest on eriti huvitatud Poola valitsuspartei, sest partei edu 15. oktoobril toimuvatel valimistel on tihedalt seotud maapiirkondade elanikega, kellele Ukraina põllumajandustoodete impordi suurenemine pahameelt tekitab.

Piirangud on õiguslikult väärad

Ukraina esindaja sõnul on oluline tõestada, et piirangud on õiguslikult väärad ning seetõttu alustatakse täna kohtumenetlust. Ta lisas, et Kiiev on valmis kättemaksuks keelama Poola puu- ja köögiviljaimpordi.

Kolm riiki on väljendanud oma vastumeelsust Euroopa Komisjoni otsuse vastu, mille kohaselt eelmisel reedel lubati Ukraina teravilja müük kogu ELis. Poola, Ungari ja Slovakkia teatasid, et kehtestavad pärast komisjoni otsust piirangute lõpetamise kohta Ukraina teravilja suhtes oma keelud.

Ukraina kaubandusjuhi sõnul on Ungari ning Poola meetmed täielik usaldamatusavaldus Euroopa Komisjonile. Katška väitis, et Poola, Ungari ja Slovakkia avalik trots ei ole ainult ELi siseküsimus, vaid tõstatab tema sõnul „suurima süsteemse murekoha“ – kas rahvusvahelised kaubanduspartnerid saavad usaldada, et Brüssel saab rääkida kogu ELi nimel? „Aastaid on Euroopa Komisjon olnud kogu ELi jaoks kaubandusläbirääkija ja kaubanduspoliitika institutsioon. Ja me töötasime sellel alusel,“ ütles Katška.

Kiiev kavatseb riigid kohtusse kaevata maailma kaubandusorganisatsiooni, mitte oma kaubanduslepingu kaudu ELiga. Katška hinnangul peaks kogu maailm vaatama, kuidas ELi liikmesriigid käituvad kaubanduspartnerite ja oma liidu suhtes, sest see võib mõjutada ka teisi riike.

Ukraina on valmis vastumeetmeid rakendama

Kui Slovakkia lihtsalt laiendas ELi varasemat keeldu neljale teraviljale, siis Poola kehtestas nädalavahetusel Ukraina jahule ja söödale täiendavad keelud. Ungari läheb veelgi kaugemale ja keelab veel 25 toodet, millest varem ei olnud juttu, sealhulgas liha. Katška peab Ungari käitumist poliitiliseks avalduseks, blokeerides kaubandust Ukrainaga ning samal ajal eirates Brüsselit.

Kuigi Ungari täiendavad keelud on peamiselt sümboolsed, arvestades, et Ukraina ei ekspordi sinna palju veise- või sealiha, mõjutavad Poola meetmed märkimisväärset osa Ukraina ekspordist, ütles Katška. Ta lisas, et kui Varssavi neid lisakeelde ei tühista, „oleme sunnitud vastumeetmeid rakendama ning keelaksime puu- ja köögiviljade impordi Poolast“.

Ungari ja Poola valitsused on öelnud, et nad tegutsevad, et kaitsta oma põllumajandustootjaid Ukraina toodete järsu sissevoolu eest, mis on alandanud hindu, kuid Katška vastas, et see põhjendus on ebatäpne. Tema sõnul ei aita Poola keeld põllumajandustootjaid ega mõjuta hindu, sest hinnad on globaalsed. Katška sõnul põhinevad otsused avalikul arvamusel.

Ühe ELi ametniku sõnul loodab Brüssel lahendada vaidluse sellega, et Kiiev kehtestab äkilise hinnatõusu korral ise ekspordipiirangud.

Katška ütles selle võimaliku kokkuleppe kohta, et Kiiev on valmis „võtma vastutuse selle eest, et eksport Ukrainast ei tekitaks naaberriikides mingit tsunamit“, ning kehtestaks teravilja „reaalajas“ ekspordilitsentside süsteemi, millega kontrollida ekspordimahte vajaduse järgi.