Kõige kallim on börsielekter täna õhtul kella 20 ja 21 vahel, makstes siis 170,10 eurot megavatt-tunni kohta. Päeva keskmine hind on 81,38 eurot/MWh.

Nord Pooli elektribörsi Baltikumi turu juht Ingrid Arus ütleb, et madala hinna taga on vähendatud energiavoog Eestist Lätti (620 MW), mistõttu oleme kella 12-st kella 15-ni samas hinnaklassis Soomega. „Järgmistel (ja ka eelmistel) tundidel aga oleme samas hinnaklassis Läti ja Leeduga,“ lisab ta.

Põhjamaades – Soomes, Rootsis, Norras ja Taanis – on elektri börsihind täna päev läbi nulli lähedal. Arus toob välja, et see on nii tugeva tuule ja kõrge veetaseme tõttu reservuaarides. Lätis ja Leedus on päeva keskmine aga 95,17 eurot megavatt-tunni kohta.

Leedu ja Rootsi vahel on remont

Eesti Energia pressiesindaja Mattias Kaiv sõnas, et negatiivsed elektrihinnad on tingitud eelkõige suurest tuuleenergia toodangust. „Erinevalt Põhjamaadest puudub veel Baltikumis piisav taastuvenergia tootmine, et enamikel tundidel tarbimist katta,“ ütles ta.

Suurte hinnakõikumiste taga on jätkuvalt Baltikumi ning Põhjamaade piiratud ühendus, kuna Leedu ja Rootsi vaheline 700-megavatine elektriühendus on remondis. „Seetõttu on ainsaks ühenduseks Põhjamaade ja Baltikumi vahel Eesti ja Soome vahelised Estlink kaablid, mis peavad teenindama kogu Baltikumi nõudlust. Enamikel tundidel Estlinkide võimsusest elektrihinna ühtlustamiseks ei piisa ning Baltikumi elektrihinnad kerkivad seetõttu eraldiseisvalt kõrgemale. Paaril üksikul tunnil, kui ka Baltikumis on nõudlus madalam ning tuule- ja päikeseenergia tootmine piisavalt suur, on Estlink ühendused piisavad, et hind Soome ja Eesti vahel ühtlustada,“ selgitas ta. Seetõttu piisabki täna kahel tunnil nii Eesti-Soome kui ka Soome-Rootsi vahelisest ühenduse võimsusest, et hind ühtlustuks nii Eestis, Soomes kui Rootsis.

„Samal ajal tekib pudelikael neil tundidel Eesti ja Läti vahele ning on näha, et ülejäänud Baltikum tänastest madalatest turuhindadest osa ei saa,“ lisas Kaiv.