Kui 2020 aasta kevadel kauplesid CEE piirkonna avalikud SaaS ettevõtted turul keskmise käibekordajaga ca 7, siis 2021 aastal kerkisid need 14ni. 2023. aasta augustiks oli käibekordaja langenud 6,5-ni. Selline trend väärtuse muutumisel on läbiv enamuse tehnoloogiasektori ettevõtetele puhul.

Laialdaselt kasutatav käibekordaja varjutas hetkeks kvalitatiivsed näitajad, kasumlikkust analüüsiti, kuid ainult ühe komponendina. Kiire kasvuga, aga kahjumlikud ettevõtted tõid viimastel aastatel ettevõtte müünud asutajatele ennenägematu tulu.

2022. aasta lõpul alanud majanduslanguse ja rahamassi vähendamismeetmete mõjul hakkasid ettevõtete väärtused kukkuma, kuna paljud tehnoloogiaettevõtted ei suutnud enam luua sellist väärtust, mida eelnevalt oli prognoositud. Ettevõtete käibe kasv jäi prognoosidele alla, langedes suisa ühekordse numbrini.

Investorid teevad täna ostuotsuseid rohkem kaalutledes ja on karmistanud oma ostuvalikuid. Kahjumlikelt ettevõtetelt nõutakse kas kahjumi olulist vähendamist või veel mõni aasta tagasi ketserlikuna tunduda võinud paari kvartaliga kasumisse jõudmist.

Kas Eesti tehnoloogiasektor jälgib samu trende? Kuna Eesti tehnoloogiaettevõtted majandavad globaalsel turul, jõuavad muudatused sihtturgudel ettevõtetesse silmapilkselt.

Investeeringud Eesti tehnoloogiaettevõtetesse on 2023. aastal kahanenud 90% võrreldes 2022. aastaga. Samas tuleb arvestada asjaoluga, et viimased kaks aastat moodustas Bolti poolt kaasatud raha ca 50% Eesti tehnoloogiasektorisse tehtud koguinvesteeringust. Sel aastal Bolt täiendavat raha kaasanud ei ole. Ka teistesse tehnoloogiaettevõtetesse tehtavad rahapaigutused on oluliselt vähenenud. Väga mitmed Eesti ettevõtted kaasasid 2022. aastal veel enne majanduslanguse algust märgatavad summad (2022. aasta oli 1,3 miljardi euro kaasatud kapitaliga sektori ajaloo edukaim), mis tagas neile piisava finantspuhvri majanduslanguse üleelamiseks.

Jätkuvalt aktiivne on Eesti tehnoloogiasektori M&A turg. Aset on leidnud ligikaudu 10 tehingut, suurim neist Milremi müük, mis moodustas kogu Eesti ettevõtete tehingute mahust viiendiku.

Kapitali tuleb Eesti ja lähipiirkonna sektorisse juurde küll. Aktiivselt investeeritakse varajase faasi ettevõtetesse ja deeptech sektorisse. Euroopa fondid on huvitatud Eesti ettevõtete omandamisest.

Kui vaadata peagi avaldatava 2023. aasta Techtopi ehk Eesti väärtuslikumate tehnoloogiaettevõtete TOPi kujunemist, siis näeme seal väga erinevates sektorites, faasides ja kasumlikkusega ettevõtteid. On neid, kes on rekordiliselt kasvanud nii käibe kui kasumi poolest, neid, kes laienevad ja kasvavad plaanipäraselt, kuid ka neid, kelle kasv eelmisel aastal peatus ja kes on avalikustanud olulised kärped töökohtades.

Kuidas sektorit seni kujundanud dopingu kadumine on mõjutanud Eesti tehnoloogiaettevõtete väärtusi ja kes tõuseb troonile 2023. aastal, saab teada juba mõne nädala pärast kui Delfi Ärilehes ja Eesti Ekspressis edetabel ilmub ning jätkusuutlikkuse festivalil Impact Day võitjatele auhinnad üle antakse.