Soome valitsuse eelarve sisaldab transpordikütuste aktsiisimaksu vähendamist alates 2024. aasta algusest. Maksu alandamine aitab autojuhte, kuid tähendab riigile väiksemat maksutulu.

Tänu maksualandusele peaks aastaks 2024 langema bensiini hind 4,4 sendi võrra ja diislikütuse hind 4,9 sendi võrra.

Selle tulemusel vähenevad riigi maksutulud 170 miljoni euro võrra. Niisamuti on ka 2025. aastaks kavandatud kütuseaktsiisi vähendamine 100 miljoni euro võrra. Seega vähenevad riigi kütuseaktsiisi tulud järgmise kahe aasta jooksul 270 miljoni euro võrra.

Tarbijatele tähendavad maksumuudatused 2025. aastaks kütuse hinna vähenemist seitsme sendi võrra.

Kütuse pumbahinna määrab siiski nafta maailmaturuhind, mis on pidevalt kõikuv. Seega ei saa kindlalt väita, et bensiin oleks Soomes kahe aasta pärast odavam kui praegu, kuid see on seitsme sendi võrra vähem maksustatud.

„Autotööstuse seisukohalt on hea, et tänu kütusemaksu alandamisele väheneb transpordi maksukoormus järgmise kahe aasta jooksul kokku 270 miljoni euro võrra,“ ütles Soome Autotööstuse liidu tegevdirektor Tero Kallio.

Maksusoodustused vanematele autodele

Lisaks kütusemaksule on valitsus otsustanud vähendada ka sõidukimaksu. Maksu langetamine vähendab riigi iga-aastast maksutulu 50 miljoni euro võrra ja on suunatud keskmise ja kõrge emissiooniga autodele alates 2025. aastast.

Valitsus põhjendas oma ettepanekus sihtrühma valikut sellega, et eelkõige on just vanemate autode omanike jooksvad kulud kütusehindade tõusu tõttu kasvanud.