Nende hulgas on Luminor ja Siberica, mis lisati USA rahandusministeeriumi Venemaa-sanktsioonide nimekirja juba selle kuu alguses. Kolmas musta nimekirja kantud ettevõte on Evolog.

USA kaubandusministeeriumi andmetel on Soome ettevõtted olnud seotud plaaniga tarnimaks komponente ettevõttele Peterburis, mis toodab droone Venemaa sõjaväeluure jaoks. USA ettevõtjatel ei ole lubatud müüa tooteid musta nimekirja kantud ettevõtetele ilma eraldi loata.

Kokku lisati nimekirja 28 uut ettevõtet. Enne täiendusi oli mustas nimekirjas kümme Soome ettevõtet. Uued lisandujad on ainsad Soome ettevõtted, mis on sinna lisatud pärast seda, kui Venemaa alustas oma agressioonisõda Ukrainas.

„Must list“ on üks president Joe Bideni meetmetest, mille eesmärk on piirata sõjaliseks otstarbeks kasutatava kauba ja tehnoloogia eksporti Venemaa, Hiina ja teiste maailma osade ettevõtetele.

Kaubandusministeeriumi ekspordikontrolli juht Alan Estevez oma avalduses, et ministeerium ei karda rakendada kiireid ja tõhusaid meetmeid nende vastu, kes jätkuvalt püüavad toetada Vladimir Putini sõda Ukrainas.

Ida-Uusimaa ringkonnakohus vangistas nädal tagasi esmaspäeval Luminori ja Siberica tegevjuht Gabriel Temini, kahtlustatuna raskes regulatsioonikuriteos ja kaitsevarustuse välismaale eksportimises. Kahtlustatavad kuriteod pandi toime Vantaas ja toimepanek toimus 2022. aasta aprilli lõpust kuni eelmise nädala reedeni. Vahistamist nõudis toll.

Vantaal asuv ekspedeerimis- ja prahtimisfirma Luminor annab Suomen Asiakastieto andmetel tööd ühele inimesele. Ettevõtte eelmise aasta käive oli 14,7 miljonit eurot. Käive kasvas eelmisel aastal järsult, lausa 600 protsenti. Ettevõte teenis 447 000 eurot kasumit.

Samal aadressil tegutsevas ladustamisettevõttes Siberica töötab Suomen Asiakastieto andmetel kaks inimest. Ettevõtte käive oli eelmisel aastal veidi alla 700 000 euro ja kahjum oli 23 000 eurot.

Gabriel Temin ja eestlanna Catherine Esther Temin, kes olid ettevõtte Siberica juhtivatel ametikohtadel, on samuti isikud, kes on USA rahandusministeeriumi sanktsioonide nimekirjas.