Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on rahvusvaheliste lennuühenduste olemasolu Tartu linna ja kogu Lõuna-Eesti majandusliku ning sotsiaalse arengu seisukohast ülioluline. „Tartu-Helsingi lennuliin loob meile parima ühenduvuse ülejäänud maailmaga - hetkel on Helsingist võimalik edasi lennata enam kui 80 sihtkohta,“ rõhutas linnapea.

Välja kuulutatud hanke tingimuste kohaselt toimub alates 1. jaanuarist 2024. a 12 lendu nädalas Tartust Helsingisse ja tagasi, sh:

  • kuus lendu, mis väljuvad Tartust esmaspäevast laupäevani ajavahemikus 5.30-7.00;

  • kuus lendu, mis väljuvad Tartust esmaspäevast reedeni ja pühapäeviti ajavahemikus 14.00-15.45;

  • kuus lendu, mis väljuvad Helsingist esmaspäevast reedeni ja pühapäeviti ajavahemikus 12.45-14.30;

  • kuus lendu, mis väljuvad Helsingist esmaspäevast reedeni ja pühapäeviti ajavahemikus 23.00-23.59.

Tartu - Helsingi lennujaamade vahelisi regulaarlende teenindav õhusõiduk peab olema vähemalt 60-kohaline. Pakkumuste esitamiseks on lennuettevõtjatel aega 2 kuud.

Pärast lennuühenduste katkemist on Tartu Linnavalitsus analüüsinud Tartust lendamise korraldamise ja selle edasise toetamise võimalikke õiguslikke tingimusi. Konsultatsioonidest erinevate lennuettevõtjatega on selgunud, et turutingimustel ei ole ükski ettevõte täna valmis rahvusvahelisi lennuühendusi Tartust teenindama.

Sellises olukorras on rahvusvaheliste lennuühenduste toimimise tagamiseks võimalik Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruse (EÜ) nr 1008/2008 artikli 16 alusel kehtestada linna jaoks sobivaimal rahvusvahelisel lennuliinil avaliku avaliku teenindamise kohustus ja toetada Tartust lendamist Tartu linna eelarvest.

Tartu Linnavalitsus on tellinud Tartu lennujaama rahvusvahelise otseühenduse majandusuuringu, millest tulenes ettepanek kehtestada avaliku teenindamise kohustus Tartu - Helsingi lennuliinile.

Tartu lennujaam rekonstrueeriti 2008. aastal, misjärel sobib selle taristu täielikult korrapäraste reisilendude teenindamiseks. Pärast lennujaama rekonstrueerimist on Tartust toiminud mitmed otseliinid ja Tartust lendamise võimalus on pakkunud huvi mitmetele lennuettevõtetele, kuid sellise teenuse pakkumine ei ole olnud kasumlik. Pärast üle kümne aasta pidevat lennuühendust tühistas viimane käitaja Finnair 2020. aastal koroonapandeemia ajal kõik lennud. 2022. aasta märtsi lõpust jätkas Finnair teenuse osutamist, kuid lõpetas selle uuesti seitsme kuu järel oktoobris 2022.