Ettevõte koondab 63 inimest. Võrdluseks: 2017. aasta esimese kvartali algul oli ettevõttel Eestis 164 töötajat. Järk-järgult on töötajate arv iga aastaga vähenenud ja oli selle aasta teises kvartalis kukkunud 67 peale. Töötukassa andmeil on koondamise taga ettevõtte pankrot ehk Studio Moderna OÜ tegevuse lõpetamine.

Top Shopi veebilehel on täna kirjas: „Kahjuks ei ole hetkel võimalik sellel lehel sisseoste teha. Vabandame.“

Firma teenis 2021. aastal müügitulu üle 12 miljoni euro. Puhaskasumit teeniti 2021. aastal 256 000 eurot, mis oli 2020. aastaga võrreldes 18 protsenti vähem. 2022. aasta majandusaasta aruannet pole ettevõte esitanud.

Pika ajalooga firma

Studio Moderna on tegutsenud üle 30 aasta. „See kõik algas 1992. aastal Sloveenias. Siis olime Sloveenias tegutsev otseturundusettevõte, mis müüs ühtainsat kaubamärki – Kosmodiski, mis pakkus tõhusaid lahendusi seljavalu leevendamiseks. Meie kollektiiv oli väike, kuid täis indu head teha,“ kirjutatakse Top Shopi kodulehel.

„Sellest esimeste toodete müügist lihtsate otsevastamise reklaamide kaudu ligi kolm aastakümmet tagasi on Studio Moderna kasvanud rahvusvaheliseks ettevõtteks ja juhtivaks mitme müügikanaliga jaemüüjaks Kesk- ja Ida-Euroopas, mis tegutseb 19 riigis ja jõuab kokku 160 miljoni potentsiaalse kliendini,“ saab kodulehelt veel lugeda.

Top Shop on Eestis tuntud eelkõige telereklaamide poolest. Top Shop kolis ka füüsilise poe kujul kaubanduskeskustesse, kus eksponeeriti väikest tootevalikut. Nende peamised kaubamärgid on Dormeo, kes tegeleb madratsite tootmisega, ja Delimano, kes toodab köögiriistu.

Studio Moderna OÜ on Eestis tegutsenud üle 20-ne aasta, mille peamiseks tegevusalaks on erinevate tarbekaupade jae-,hulgi-, ja postimüük, otseturundus ning reklaamitegevus.

„Eelmisel nädalal esitas Studio Moderna OÜ pankrotiavalduse Harju Maakohtule. Pankrotiavalduse esitamise põhjuseks on Venemaa ja Ukraina turgude kokkuvarisemine Venemaa agressiooni tõttu, mis põhjustas rahvusvahelise Top Shopi kui peamise ja praktiliselt ainsa kaubapakkuja tulu olulise languse,“ ütles ettevõtte esindaja.

Ta lisas, et maksejõuetus on seotud Studio Moderna OÜ grupi ettevõtte Top Shop International toodete tarnimisega ja nimetatud grupi ettevõtte moratooriumi kehtestamisega.

„Juhatuse liikme Aleš Štrovs sõnul ei ole otsus tegevus lõpetada sündinud kergekäeliselt ning Studio Moderna OÜ on sunnitud Eestis koondama kogu töötajaskonna ca 60 inimest. Studio Moderna OÜ esitas eelmisel nädala Töötukassale kollektiivse koondamise teate ning on kokku leppinud Töötukassaga töötajate konsulteerimise. Samuti on juhtkond teavitanud avalduse esitamisest oma koostööpartnereid, töötajaid ja võlausaldajaid,“ selgitas ta.