Digitemplit kasutatakse peamiselt kahel juhul:

  • ettevõtte dokumentide päritolu ja terviklikkuse tagamiseks ning tõendamiseks;

  • protsesside automatiseerimiseks ja käsitöö vähendamiseks.

Digitembeldada võib sisuliselt kõiki dokumente, alates hinnapakkumistest kuni akadeemiliste õiendite ja kirjavahetusteni.

Tõstab ettevõtte usaldusväärsust ja suurendab klientide turvatunnet

Digitemplit on hea kasutada, kui dokumendi saaja vajab kinnitust, et dokument pärineb tõepoolest konkreetsest asutusest ja seda ei ole pärast templi lisamist muudetud.

Heaks näiteks sellisest vajadusest on terviseandmete edastamine e-kirja teel. Kui dokumendile lisatakse digitempel, võib patsient olla kindel, et talle saadetud info vastab tõele ning pärineb justnimelt konkreetsest terviseasutusest.

Digitembeldada võib isegi telefonikõnesid. Kasulikuks osutub see suusõnaliste lepingute sõlmimisel telefoni teel. Digitempel võimaldab sel juhul tagada, et telefonitsi tehtud kokkulepped on seaduslikult siduvad.

Aitab ära hoida võltsimisega kaasnevaid kahjusid

Digitemplit saab edukalt kasutada ka automaatselt genereeritavate dokumentide puhul, nagu e-posti teel saadetavad arved. Miks see oluline on?

Iga aastaga suureneb üha enam erinevate küberkuritegude, sealhulgas arvepettuste hulk. Lihtne näide: tarbija saab võltsitud arve, millel teenuse osutaja või kauba müüja on küll õige, kuid kontonumber vale. Kui sellise arve alusel raha üle kanda, jõuab see paratamatult kurjategija kontole. Kuid ega sellega veel sekeldused lõpe, sest postkasti võib saabuda ka arve õigelt teenusepakkujal ja sel juhul tuleb tasuda ka see.

Tarbijate kõrval toovad sellised olukorrad kaasa mitmeid probleeme ka organisatsioonidele. Lisaks rahalisele kahjule kannatab tihti ka ettevõtte maine ja usaldusväärsus.

Selliste situatsioonide kohta leiab mitmeid näiteid RIA küberturvalisuse aastaraamatust.

Pane tähele!

Võltsitud arvetel on meiliaadress väga sarnane originaaliga ja dokumendi enese väljanägemine samuti, mistõttu võib olla keeruline märgata, et dokument tuleb hoopis mujalt kui õigest asutusest.

Aastaraamatus on välja toodud olukord, kuidas möödunud aasta novembris kaotas üks automüügiettevõte enam kui 70 000 eurot. Kurjategijad esinesid selle ettevõtte Skandinaavia partnerina ning saatsid eestlastele libaarve. Tegelik makse tehti ühe Lõuna-Euroopa riigi panka.

Teine näide aastaraamatust: aasta alguses sai ühe Eesti suurfirma töötaja hästi koostatud õngitsuskirja, kus kelmid esinesid ettevõte tegevjuhina. Raamatupidaja kandis kelmidele enam kui 14 000 eurot.

Selliseid situatsioone aitab ennetada digitembeldamine. Kui dokument kinnitatakse organisatsiooni digitempliga, on võimalik selle kehtivust kontrollida samamoodi kui digiallkirjade puhul, ning veenduda, et dokumendi koostas ja väljastas konkreetne ettevõte.

Kuidas digitemplit kasutama hakata?

Kui soovid ka enda ettevõttes võtta kasutusele digitempli, on selleks kiireim lahendus otsustada juba valmis digitembeldamise teenuse kasuks. Näiteks pakub digitempli kasutamiseks keskkonda Dokobit by Signicati portaal.

Digitembeldamise teenuse kasutuselevõtuks vajad esmalt digitempli sertifikaati. Kui soovid võtta kasutusele täiustatud digitempli kvalifitseeritud sertifikaadiga, tellib Dokobit templi sertifikaadi sinu eest, hoiustab seda enda pilves ja võimaldab sul seda portaalis oma kontol määratud isikutel kasutada.

Dokobit pakub ka keskkonda kvalifitseeritud digitempli kasutamiseks. Kvalifitseeritud digitempel võib olla väljastatud nii USB-krüptopulgal kui ka hoiustatud pilves ning selle kasutuselevõtuks tuleb tellida sertifikaat kvalifitseeritud usaldusteenuse pakkujalt.

Digitembeldamise API abil saad lisada digitempli kasutamise võimekuse ettevõtte enda infosüsteemi ning digitembeldamise protsessi isegi automatiseerida.

Dokobiti digitembeldamise lahendustega saad lähemalt tutvuda siin. Kui soovid täpsemat infot, võta julgelt ühendust Dokobiti klienditoega aadressil kasutajatugi@dokobit.com.

Jaga
Kommentaarid