Ryanair kaotas neljapäeval oma apellatsioonkaebuse Taani ja Rootsi riikide vastu, keda lennufirma süüdistas SAS-ile ebaõiglase riigiabi andmises. ELi konkurentsiametid kiitsid koroonapandeemia tõttu kannatanud lennufirmale SAS riigitoetused heaks, mis oli ühtlasi üks odavlennufirma kaebusi. Ryanairi arvates ei olnud toetuse maksmine õigustatud, sest igal lennufirmal oli peale koroonapandeemiat keeruline tagasi jalule saada. Ühte ei tohiks Ryanairi hinnangul eelistada.

Euroopa Komisjon kiitis 2020. aastal heaks kaks eraldi abimeedet, mille kohaselt andsid Taani ja Rootsi SASile 1,5 miljardit Rootsi krooni käibekrediiti. Lühidalt tähendab see seda, et SAS lennufirmal oli võimalik laenata riigilt maksimaalselt 1,5 miljardit Rootsi krooni, kui selleks peaks vajadus tekkima. Luksemburgis asuv Euroopa Liidu Kohus kinnitas ELi konkurentsikontrolli järeldusi, nõustudes 2021. aastal tehtud madalama astme kohtu otsusega. See jättis omakorda ELi algse otsuse jõusse.

„Riigiabi SASile COVID-19 pandeemia ajal: Euroopa Kohus lükkab lõplikult tagasi Ryanairi hagid seoses Rootsi ja Taani poolt 2020. aasta aprillis antud laenutagatistega,“ ütlesid Euroopa Kohtu kohtunikud.

Euroopa suurim odavlennufirma Ryanair on algatanud mitmekümneid kohtuasju Euroopa Komisjoni vastu, kuna see on andnud miljardite eurode ulatuses riigiabi tema konkurentidele, kes on kannatanud COVID-19-pandeemia ja sellest tulenevate reisipiirangute tõttu.

Kohtuasjade tulemused on seni olnud vastuolulised: Ryanair on mõne võitnud, aga mõne ka kaotanud.

Estonian Air sattus aastaid tagasi sarnasesse olukorda. Ettevõte peatas äritegevuse alates 8. novembrist 2015 seoses Euroopa Komisjoni otsusega, mille järgi Estonian Air pidi riigile tagastama talle antud riigiabi.