Kõik kolm Baltikumi börsiindeksit lõpetasid päeva madalamal. Tallinna börsiindeks -0,36%, Riia -0,38% ning Vilnius -0,21%.

Tallinna börsil kujunes päevaseks kauplemiskäibeks 728 000 eurot. Sellest suurema tüki andsid Coop Panga aktsiad 222 000 euroga, Enefit Greeni aktsiad 141 000 euroga ning LHV Group aktsiad 113 000 euroga.

Börsi põhinimekirjas olid ainsad tõusjad Nordecon (+1,86%), Arco Vara (+0,9%) ning Tallinna Kaubamaja Grupp (+0,1%).

Mis veel toimus?

  • Tallink grupi veomahtudest paistab silma ligi veerandi veomahtude kadumine nii septembri kui terve kolmanda kvartali lõikes. Kvartali peale langes ka reisijate vedu. Loe pikemalt siit.

  • Elmo Rendi kaugjuhtimise tehnoloogia pälvis Kanada ettevõtte tähelepanu ning loodud koostöö avab Elmole kolm väga strateegilist ust, ütles ettevõtte juht Enn Laansoo, Jr.

  • Taastuvenergia sektor ning eelkõige päikese-energia ja tuulegeneraatorite aktsiad on sattunud viimastel kuudel tõsise löögi alla. Kulud on oluliselt kerkinud, kuid tulu on varasemalt fikseeritud. Loe pikemalt siit.

  • Täna hakkasid börsil kauplema Läti laenuettevõtte DelfinGroup võlakirjad, mille tootluseks on 9%+ 3 kuu euribor. Loe pikemalt siit.

Euroopa ja USA aktsiad languses

Euroopa suuremaid ettevõtteid koondav aktsiaindeks Euro Stoxx 50 on langenud pea 0,70% ja OMX Nordic 40 samuti ligi 0,70%.

USA börsil jätkavad tõusu riigivõlakirjade intressid, mis on omakorda pannud langema aktsiad. S&P 500 on langenud 0,25%, Nasdaqi koondindeks 0,35% ning Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,20%.

USA 30 aastase võlakirja tootlus jõudis kõrgeima tasemeni alates 2007. aastast ning puudutas 4,74% taset. Nüüd prognoositakse paratamatut tõusu ka 5% tasemele.

Strateegide sõnul tähendavad kõrged intressimäärad probleeme aktsiatele. Nii Goldman Sachs, Morgan Stanley kui JPMorgan Chase & Co näevad aktsiate edasise languse ohtu. USA novembrikuise intressitõste tõenäosuseks hindavad kauplejad ligi kolmandikku, märgib Bloomberg.