„Vastukaaluks eelmiste nädalate nafta hinna tõusule nägime sel nädalal turgudel hinna langust ning toornafta hind liikus nädala jooksul vahemiks 86 - 97 USD/b. Hinna tõi alla Maailmapanga Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna kasvuootuste kärpimine tingituna Hiina majanduse nõrkusest,“ ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi.

Maailmaturu hinnale avaldavad Sassi sõnul mõju üldised negatiivsed mõjud jätkuvalt kõrge inflatsiooni osas. „Analüütikud prognoosivad, et kõrge inflatsioon võib sel aastal veel ühe 0,25%-lise USA intressimäärade tõusu. See omakorda jahutab majandust ning vähendab nõudlust naftatoodete järele,“ selgitas Sassi. Ta lisas, et nafta hinnale avaldab negatiivset mõju ka eurotsooni jätkuvalt kahanev tootmisindeks (septembris oli PMI näitajaks 43,4), mis on alla 50 olnud juba 15 kuud järjest ning see on märk kontraktsioonist.

Toornafta hinda mõjutas ka USA rafineerimistehaste hoolduperiood, mis kärbib nõudlust kuni 2,5 miljonit barrelit päevas. „Samas on sel nädalal turule oodata ligi 470 000 barrelit naftat päevas, sest Türgi taastab ligi pool aastat vaidluste tõttu peatatud tarned läbi Iraagi-Türgi torujuhtme,“ sõnas Sassi.

Nafta hinda on seni maailmaturul tõstnud Saudi-Aaraabia ja Venemaa tootmiskärped. „Kolmapäevasel, 4.oktoobril toimunud kohtumisel kinnitasid mõlemad, et jäävad oma kärpeplaanile kindlaks ning pakkumist vähendatakse käesoleva aasta lõpuni 1,3 miljoni barreli võrra päevas. Kärpepoliitikaga soovitakse nafta hinda jätkuvalt tõsta ning kärbetest lähtuvalt ennustavad OPEC+ tootjad neljandas kvartalis pakkumise vähesust, mis tõstaks ka valmistoodangu hinda,“ rääkis Sassi.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht rõhutas, et Circle K Eesti AS ostab kõik mootorikütused otse Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest. Circle K Eesti AS ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootorikütuseid.