Helsingi linnas asuvaid üürikortereid opereeriv Heka on sunnitud hindu tõstma. Tegevdirektor Jaana Närö ütles Soome rahvusringhäälingule YLE, et otsuse kohaselt tõusevad üürid keskmiselt 12 protsenti.

Samuti tõusevad järgmisel aastal Heka parkimis- ja saunamaksud.

Pressiteate kohaselt proovib Heka vältida olukorda, mil ka 2024. aastal tuleks hingu kergitada. Firma meetmete hulka kuulub näiteks Heka piirkondlike kontorite sulgemine ja tegevuse koondamine ühte kontorisse. Nii hoiab Heka enda sõnul kokku kontori- ja personalikulusid.

Lisaks vähendatakse koosolekutasusid ja residentide demokraatiaga seotud tegevuste eelarvet. Ajakohastatakse ka Heka hoonete renoveerimisprogrammi.

Elanikud pole rahul

Kolmapäeva varahommikul protestisid kümned inimesed Helsingis asuva Heka peakorteri ees üürihinna tõstmise otsuste vastu.

YLE raadio hommikuprogrammis intervjueeritud meeleavaldaja Tiina Sandberg hindas, et iga laenuvõtja saab oma kohustustega paremini hakkama kui Heka. Sandberg on Soome Kommunistliku Partei peasekretär.

"See on ausalt öeldes ennekuulmatu, et Heka paneb oma vigase intressipoliitika eest maksma elanikud," ütles Sandberg.

Heka on põhjendanud üüride erakordselt suurt tõusu intressimäärade ja kulude tõusuga. Üürileandja on rahastanud uute hoonete ja suuremate renoveerimiste kulusid lühiajalise euriboriga seotud laenudega. Hekal on laene veidi üle 3 miljardi euro.