Tänane Tallinna börsi põhinimekirja käive on ligi 712 tuhat eurot. Kogu Balti börsil kõige suurema kauplemisäibega väärtpaber oli Enefit Green (215 072 eurot). Enefit Greeniga tehti ka kõige enam tehinguid (659 tehingut). Tänase päeva suurim tõusja võrdlemisi tagasihoidliku kauplemiskäibe (7 086 eurot) juures on Clevon (+8,9%). Tõus võib olla mõjutatud eelmisel nädalal tehtud kahest pakkumisest, milles ühes pakub ettevõte võimalust, et Arno Kütile kuuluv Konna OÜ võõrandab 0,9-eurose aktsiahinnaga loobuda soovivate aktsionäride osakud.

Kõik Balti börsi indeksid on täna languses. Kõige suuremalt on kukkunud Tallinna börsiindeks (-0,77%). Järgneb Vilnius (-0,54%). Väike langus on olnud ka Riial (-0,02%). Tõusjaid oli täna kokku 7, langejaid aga 20.

Mis veel toimus?

  • Hagen Bikes on kaasamas 175 000 eurot, ülemärkimise korral kuni 400 000 eurot täiendavat kapitali ettevõtte kasvuks, et laieneda sõidujagamise teenuste turul ja tuua turule uus jalgrattamudel. Loe lähemalt.

  • Ligikaudu veerandi Rootsi elanikkonna pensionisääste haldav varahaldusfirma Alecta lasi peale ulatuslikke kaotusi töölt lahti nõukogu esinaise ning seisab silmitsi järjekordse probleemiga kinnisvarasektoris. Loe lähemalt.

  • Enefit Green ASi siseauditi osakond kahtlustab, et Leedu tuuleparkide planeerimisprotsessis on Poola ehitusettevõtte altkäemaksu pakkunud, teatas Enefit Green börsile. Loe lähemalt.

  • Pakiroboteid ja -automaate tootev tehnoloogiaettevõte Cleveron koondab seoses kahjumlike ärisuundade sulgemisega 20% kõigist töötajatest, teatas ettevõte. Sel nädalal esitas Cleveron Töötukassale ka sellekohase teate. Loe lähemalt.

Nädalavahetusel vallandunud Iisraeli ja Palestiina konflikt viis naftahinna lendu

Naftahind avanes pärast Hamasi nädalavahetuse rünnakut Iisraeli suunas ligi 4% kõrgemalt. Kirjutamise hetkeks on hind 3,7% kõrgemal tasemel.

Hind tõusis hüppeliselt pärast seda, kui esmaspäeva ehk täna varahommikul pidasid iisraellased lahingut riigi lõunaosa üle, kuhu Hamasi sõdijad olid sisse tunginud. Iisrael kuulutas Hamasile pühapäeval ametlikult sõja pärast seda, kui islamistlik rühmitus alustas laupäeval enda üllatusrünnakuga.

Kuigi Iisrael ei ole suur naftatootja mõjutab sõda oluliselt naftarikast Lähis-Ida. Nõnda on pinged hirmutanud investoreid, kes naftaga seotud aktsiaid maha müünud. Konflikt vallandab piirkonnas ka suuremat ebakindlust, mis omakorda võib kaasa tuua sanktsioonid Iraanist pärit nafta suhtes, kuna iraan toetas Hamasi tegevust justkui enesekaitsena.

USA ja Euroopa börs

Euroopa peamise börsiindeksid on suuremas osas miinuses. Kõige suuremat langust näitab Hispaania peamine börsiindeks IBEX 35 (-1,1%). Olulises languses on ka Frankfurdi börsiindeks (-0,7%).

USA börsilt jääb suurima tõusjana silma hirmuindeks VIX (+6,99%). Samas Nasdaq on nähtavas languses (-0,57%).