Stockholm kehtestab uuest aastast ühes linnaosas „väheste heitgaasidega tsooni“, kuhu pääsevad vaid elektri- või hübriidautod. Selle eesmärk on parandada linna õhukvaliteeti.

Õhusaaste on Stockholmis pikalt probleem olnud. Meditsiiniliste uuringute kohaselt on pealinna kehv õhukvaliteet kahjustanud imikute kopse ja olnud paljude vanurite enneaegse surma põhjus. „Peame ohtlikud emissioonigaasid pealinna tänavatelt eemaldama. Seetõttu võtamegi sellise tsooni kasutusele,“ ütles Stockholmi abilinna pea Lars Strömgen, kes tegeleb linna transpordi ja linnakeskkonnaga teemadega.

Uues tsoonis on lubatud sõita vaid autodel, mis kvalifitseeruvad Euro 6 saastenormi standarditele. Tsoon töötab 24 tundi päevas, 7 päeva nädalas. Reegli eiramisel ootab autojuhti 85 eurone trahv.

Reegel hakkan kehtima 31. detsembrist 2024. aastal. „Paljudes linnades on kehtestatud vähese heitega tsoonid, kus kõrge heitega autodel on lubatud sõita, kui nad maksavad selle eest tasu. Stockholmi mudel on ulatuslikum. Bensiini- ja diiselmootoriga autod on keelatud,“ sõnas Strömgen. Ta lisas, et valiti piirkond Stockholmi kesklinnas, kus jalgratturid ja jalakäijad hingavad sisse kõige rohkem ohtlikke heitgaase.

Linnal on plaanis tsooni teises etapis laiendada. Laiendamise ulatust uuritakse 2024. aastal ja see määratakse kindlaks 2025. aasta esimesel poolel.