Hamasi terrorirünnaku mõjul tõusis esmaspäeval, 9. oktoobril nafta hind 4 protsenti. „Hinda tõstis kartus, et sõda ja selle mõjud võivad laieneda naftarikkasse Lähis-Ida piirkonda,“ ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Tema sõnul ei mõjuta Iisraelis toimuv otseselt naftatarneid, kuna seal ei ole nafta tootmist, kuid konflikti laienemine võib hakata mõjutama ka nafta kättesaadavust ja tõsta seega ka hindu.

Maailmaturu naftahinda tõstavad Iisraeli konflikti kõrval ka jätkuvalt kõrged intressimäärad ja USA rahandusministri Janet Yelleni lootusrikas ootus, et USA majandust ootab ees pehme maandumine, mis tooks kaasa nafta nõudluse kasvu.

Oma viimases raportis prognoosib EIA (US Energy Information Administration) lähikuudeks jätkuvat naftahindade kasvu. „OPEC+ kärped hoiavad globaalse naftatoodete pakkumise madalama kui on nõudlus ning sellest tulenevalt prognoosib EIA, et käesoleva aasta neljanda kvartali toornafta Brent keskmiseks hinnaks on 91 USD/b ning see tõuseb 2024. aasta teises kvartalis keskmiselt 96 USD/b tasemele,“ kirjeldas Sassi EIA prognoosi.

Saksamaa kesine majandus

Nafta hinda alandava tegurina tõi Sassi välja Saksamaa majanduse kesise olukorra: „Saksamaa valitsus kinnitas, et sel aastal prognoositakse jätkuvalt kõrge inflatsiooni tõttu majanduse 0,4%-list vähenemist,“ tõdes Sassi.

Lisaks mõjutab maailmaturu naftahinda USA varude kasv. „USA toornafta laovarud kasvasid 12,9 miljoni barreli võrra. Varasemalt prognoositi küll toornafta varude väikest kasvu, kuid kolmapäeva õhtul avaldatud andmed ületasid prognoose mitu korda,“ rääkis Sassi.