Vene väljaanne RIA tsiteerib Artem Šeikinit, kelle sõnul tõkestab Venemaa telekommunikatsiooni reguleeriv asutus Roskomnadzor kõik VPN-id, mis võimaldavad juurdepääsu valitsuse poolt keelatud materjalidele. Šeikini sõnul on eriti oluline blokeerida juurdepääs Meta Platformsile, kuhu kuuluvad Facebook, Instagram ja WhatsApp, vahendas Reuters.

„Tahaksin märkida, et eriti oluline on piirata kodanike juurdepääsu ekstremistlikuks organisatsiooniks tunnistatud Meta toodetele,“ selgitas Šeikin.

Mis on VPN?

VPN on lühend inglise keelsest terminist Virtual Private Network ehk eesti keeles virtuaalne privaatvõrk, mille ülesanne on krüpteerida andmed nii, et isegi, kui keegi kolmas peaks need kätte saama, pole neid võimalik lugeda.

Eraisikud kasutavad VPNi oma identiteedi, asukoha või IP aadressi varjamiseks.

VPN-id ei muuda internetiühendusi täiesti anonüümseteks, aga tavaliselt saab VPN-i kasutades suurendada oma privaatsust ja turvalisust. Privaatse informatsiooni avalikustamise vältimiseks lubavad virtuaalsed privaatvõrgud tavaliselt ainult autenditud kaugühendusi, kasutades tunneldamise protokolle ja krüpteerimistehnikaid.

2017. aastal teatas meediaväljaanne The Register Venemaa diktaator-presidendi Vladimir Putini plaanist blokeerida juurdepääs VPN-i pakkuvatele veebikeskkondadele.

Eelmisel aastal karmistas Moskva tsensuurieeskirju, et takistada elanike ligipääsu teabele, mis seab kahtluse alla haletsusväärsed ettekäänded ebaseaduslikuks sissetungiks Ukrainasse. Karmimad eeskirjad muutsid VPN-i kasutamise veelgi populaarsemaks.

Roskomnadzor ise ei ole maininud VPN-i teenuseid ähvardavat tähtaega ja poliitik ei ole selgitanud üksikasju selle kohta, kuidas Moskva kavatseb keeldu praktikas tööle saada.

VPN-i müüjad ja haldajad teavad, et nende tooted on vastuolulised ning on vastumeetmete loomisel nutikad. Roskomnadzor meetmed tekitavad tõenäoliselt Moskva ja VPN-operaatorite vahelise võidujooksu ajaga.

Ei ole teada, kas Roskomnadzoril on vahendeid avatud lähtekoodiga VPNide avastamiseks ja tõrjumiseks.

The Register pakub, et Venemaad võivad abistada tugevnevad sidemed Hiinaga, kus asuti eelmisel aastal uue ja karmima tulemüüriga tunneldamisvahendeid tuvastama ja tõrjuma.