Üks tasumata laste päevahoiu arve jättis Soome suurpere ilma koduta. Brita Oreniuse seitsmeliikmeline pere jäi kümme aastat tagasi kodutuks, kuna tasumata arve tõttu kadus ka tema krediidiajalugu.

Perekond oli müünud oma üksikelamu sooviga kolida üürikorterisse, kuid ilma finantskäitumise ajaloota ei saanud nad seda teha. Olukorra sunnil sattusid nad elama suvemajja, kust vanemad sõidutasid lapsi 80 km kaugusel asuvasse Tampere kooli.

„Kui mind tõeline meeleheide tabas, saatsin kirikutele sõnumi, kas nad leiaksid meile elamispinna. Üllatuslikult paluti meil kortereid vaadata,“ meenutab Orenius.

Selle pere lugu sai õnneliku lõpu. Oreniuse sõnul oli kodu leidmine kiriku kaudu nagu viiekordne lotovõit. Pärast seda hakkasid muud asjad paika loksuma. Kümme aastat pärast sündmust on mõlemal abikaasal nüüd täiskohaga töökoht ja korralik kodu.

Kas ees ootab taandareng?

Eelmise aasta lõpus oli Soomes 3 686 koduta inimest. Kodutuid peresid ja paare 155 ja pikaajalisi kodutuid 1 133.

Arvud on viimastel aastatel paranenud ja Soome on pikka aega olnud ainus Euroopa riik, kus kodutute arv on vähenenud. Nüüd kardetakse, et valitsuse tegevus võib seda head trendi murda ja isegi kodutute arvu suurenemist põhjustada.

Eksperdid on eriti mures sotsiaalkindlustuse, sealhulgas eluasemetoetuse ja sissetulekutoetuse kärpimise pärast.

„Samal ajal, kui kõik kulud kasvavad, mõjutab see madala sissetulekuga inimeste elu ja suurendab kodutute arvu,“ ütles Y-fondi erinõunik Maria Degerman.

Paberil näevad paljud eluasemepoliitika eesmärgid head välja, kuid valitud vahendid ei pruugi nende elluviimisele kaasa aidata, nentis ka taskukohaste üürielamute ja korteriühistute kutseühingu KOVA tegevdirektor Jouni Parkkonen.