„Üksi kodulaenu taotlevaid inimesi pöördub panka iga päev. Nende profiil on sageli väga erinev. Mõni elab küll teise inimesega koos, aga soovib laenu siiski üksi. Teine elab päriselt üksi ning soovib soetada esimest kodu,“ kirjeldas Rebane.

Elukallidus on inimeste laenuvõimekust küll tugevalt mõjutanud, aga toonud üksikutele inimestele ka ühe väikese eelise, mida varem ei eksisteerinud. Märkimisväärselt kasvanud elamiskulude tõttu on efekt teise laenutaotleja olemasolust suurimale laenuvõimekusele täna praegu väiksem kui enne kiiret hinnatõusu.

„Lihtsalt öeldes on üksi elades vähem kulusid ning kahe või rohkema inimese elamiskulud on ikka suuremad kui ühel inimesel,“ selgitas Rebane. Samuti on kodulaenu lihtsam üksi taotleda neil, kelle sissetulek on laenu teenindamiseks igati piisav ning võib kaastaotleja omast palju erineda. „Kui laenu taotlevad kaks inimest ja nende sissetulekud on väga erinevad, tasub kaaluda, kas teise inimese kaasamine on üldse mõistlik.“

Säästmisharjumus on suur eelis

Väga palju sõltub Tanel Rebase sõnul ülalpeetavate olemasolust ja arvust. Näiteks võib olukord palju muutuda, kui üksi laenu taotleval inimesel on kaks või rohkem ülalpeetavat. Siiski sõltub endiselt palju konkreetse taotleja võimalustest ja vajadustest.

„Kindlasti tuleks üksi kodulaenu taotlema hakates arvestada, et omafinantseeringule lisaks oleks valmidus ka teiste kinnisvara ostmisega seotud kulude tasumiseks,“ soovitas Rebane. Eksperdi sõnul on eelisseisus need, kel on ette näidata säästmisharjumus, kuna see annab mõista, et inimene tegutseb rahatargalt, pingutab ja saab laenu teenindamisega hakkama.

Küll aga tasub Rebase sõnul laenu üksi taotlema hakates mõelda tõsisemalt võimaliku tagala peale. Selleks sobib tema hinnangul hästi laenumaksekindlustus, mis tuleb kasuks näiteks ootamatu töökaotuse korral.