Justiitsministeerium teatas kolmapäeval, et Põhja-Korea poolt lähetatud IT-töötajad kasutasid töö saamiseks valeidentiteeti. Pahalaste teenitud raha suunati Põhja-Korea relvaprogrammi.

Käimasoleva uurimise raames konfiskeeriti asutuste kinnitusel 1,5 miljonit dollarit ja 17 domeeninime.

St. Louisi FBI büroo vastutav eriagent Jay Greenberg ütles, et iga ettevõte, kes palkas vabakutselisi IT-töötajaid, palkas suure tõenäosusega mõne skeemis osaleja. FBI pressiesindaja kinnitas niisamuti, et põhjakorealased sõlmisid lepinguid ettevõtetega üle kogu USA ja ka mõnes teises riigis.

Skeem on nii levinud, et USA ettevõtted peavad olema eriti valvsad edasisel värbamisel, sealhulgas nõudma, et intervjueeritavad oleksid vähemalt video vahendusel näha.

„FBI soovitab tööandjatel võtta täiendavaid ennetavaid meetmeid kaugtöötajate värbamise puhul, et raskendada pahalaste identiteedi varjamist,“ lisas Greenberg.

Ametnikud ei nimetanud ettevõtteid, kes teadmatusest palkasid Põhja-Korea töötajaid. Samuti ei täpsustanud juurdlusasutus seda, millal praktika algas ning kuidas riik sellest teada sai. Selge on vaid see, et FBI oli skeemi avalikustamise kallal juba mõnda aega töötanud.