Juba 2019. aasta novembris hoiatas Saksamaa Föderaalne Riskihindamisinstituut, et bambustoodetest võib kuuma vedelikuga kokkupuutel eralduda melamiini ja formaldehüüdi. Testide kohaselt ületaks formaldehüüdi vabanemine mõnest tassist täiskasvanute puhul 30 korda ja väikelaste puhul 120 korda lubatud päevase tarbimise piiri. Korduv kokkupuude kõrgendatud melamiini ja formaldehüüdi tasemega võib olla tervisele ohtlik, kuna melamiin on seotud toksilise mõjuga neerudele.

Eelmise aasta novembris hoiatas Euroopa Komisjon, et bambust ja muid lubamatuid lisaaineid sisaldavaid lauanõusid ei ole eeskirjade kohaselt piisavalt testitud ja nende müük on ebaseaduslik.

Melamiinist ja bambusest „ökotasse“ reklaamitakse loodust säästvate abivahenditena, kuid tavaliselt ei ole need materjalid taaskasutatavad.

Keelust hoolimata on bambusest ja plastikust tooted, sealhulgas laste tassid ja taldrikud, internetis endiselt laialdaselt saadaval. Need on tavaliselt valmistatud bambusest, mille koostisesse on lisatud melamiin-formaldehüüdvaiku.

Heategevusorganisatsioon WWF-UK müüs eelmisel nädalal korduvkasutatavat bambustassi, mis nende sõnul „aitab kaitsta meie planeeti“. „Meie orgaaniliselt toodetud bambuskiust tass on minimaalse keskkonnamõjuga,“ seisis nende kodulehel. Pandamustriga tass sisaldab 20% melamiini.

Loe edasi siit.