Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust otsekulude tasemel ja see jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal. Ehitushinnaindeksi arvutamisel võetakse arvesse eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Ülo Pauluse sõnul mõjutas ehitushinnaindeksit kolmandas kvartalis võrreldes 2022. aasta sama ajaga eelkõige ehitajate töötasu tõus, mis andis 42% indeksi kogutõusust. „2023. aasta teise kvartaliga võrreldes suurenesid kulutused tööjõule 1,7% ja mehhanismidele 0,4%, ehitusmaterjalide hinnatase aga langes 0,4%,“ lisas Paulus. Puidu ja metalli ning nendest valmistatud toodete hinnalangusele lisandus ka poorbetooni- ja plasttoodete hinnalangus.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis võrreldes 2023. aasta teise kvartaliga 0,7% ning võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 3,8%.

Ehitushinnaindeksi andmeid kogub ja analüüsib statistikaamet majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel, et saada aru, kuidas läheb Eesti majandusel.