„Aktsiaturgude jaoks oli kvartal nõrk võrreldes kahe eelnenud kvartaliga. Eriti mõjutasid negatiivselt tootlust tehnoloogiasektor, tööstus ja kestvuskaupade sektor,“ märkis fondi tegevjuht Trond Grande.

Samas märgib niinimetatud naftafond pressiteates, et võrdlusena suudeti ikkagi edestada maailma aktsiaturge kajastavat indeksit 0,17% võrra (rahas mõõdetuna 27 miljardi krooni ehk 2,3 miljardi euro võrra).

Viimati oli Norra naftafond miinuses täpselt aasta tagasi eelmise aasta kolmandas kvartalis, mil investeeringute väärtus kahanes 4,4%.

Naftafondi varade maht ulatub kolmanda kvartali lõpu seisuga 14,8 triljoni Norra kroonini (1,25 triljoni euroni). Peamiselt on fond investeerinud raha aktsiaturgudele, kui aktsiad moodustasid 70,6% varadest. Fikseeritud tuluga instrumentidesse investeeringud moodustasid 27,1% varadest, kinnisvara 2,2% ning taastuvenergia infrastruktuuri investeeringud 0,1%.

Fond omab ka investeeringuid Tallinna börsil: fondile kuulub 1,45 miljonit LHV Groupi aktsiat (väärt 5,2 miljonit eurot), 6,41 miljonit Tallinki aktsiat (väärt 4,1 miljonit eurot), 249 293 Enefit Greeni aktsiat (väärt 0,96 miljonit eurot), 875 359 Silvano Fashion Groupi aktsiat (väärt 0,93 miljonit eurot) ning 227 141 Ekspress Grupi aktsiat (väärt 0,31 miljonit eurot). Viimase aasta jooksul on fond järk-järgult müünud Enefit Greeni aktsiaid, samas ostnud Tallinkit ning LHV-d.

Norra nafta- ehk globaalne pensionifond loodi pärast seda, kui riik avastas Põhjameres naftat. Fond toimib ka riigi rahareservina ning pikaajalise riikliku säästuprogrammina, et nii tänane kui tuleviku põlvkond saaks osa naftast teenitavast tulust.