Kinnisvaraturg on suvest saadik taas aktiivsemaks muutunud, hoolimata sellest, et tavaliselt on juuni ja juuli olnud madalama aktiivsusega kuud, toob Endoveri juht välja. Tema sõnul on ostjatel suurem huvi valmis objektide vastu, kuna seda on võimalik oma silmaga üle vaadata ja hinnata, kas see vastab ostja ootustele.

Ka objektid on mõnevõrra muutunud. „Täna praktilisus võidab,“ toob Laud välja. Kui veel mõned aastad varem otsisid ostjad kalleid erilahendusi, siis kõrgema laenuraha hinnaga on iga ruutmeetri efektiivne kasutamine tunduvalt olulisem, mistõttu ollakse oma valikutes ka pragmaatilisemad. Seda muutust on arendajad hakanud ka planeeringutes arvesse võtma ning üritatakse luua väiksema ruutmeetrite arvuga kortereid, mille ruumikasutus oleks varasemast tõhusam.

Praegu määrab kinnisvaraturgu kõige enam inimeste laenuvõime, pankade nõuded Coop Panga esindaja sõnul karmistunud ei ole. Küll aga arvestatakse laenuvõime hindamisel nüüd varasemast kõrgemat stressitaset. Kui varasemalt tehti laenuvõitja maksevõime stressiteste läbi 6% suuruse intressimääraga, siis täna käib see arvutus läbi pakutava intressimääraga, millele lisandub 2%. „Ehk siis täna me kalkuleerime kodulaenu kuumakse piltlikult öeldes läbi juba kaheksa protsendiga,“ räägib Ossipova.

Samuti annavad pangad varasemalt samadel tingimustel kodulaene ka Tallinnast eemal asuvale kinnisvarale, kuigi pealinnaga võrreldes madalamad hinnad pole nõudlust suurendanud. „Võib-olla koroonaajal oli seda märgata rohkem, aga tänane euribori kasv, inflatsioon ja kõik see ei ole siiski sellist tendentsi toonud,“ räägib Ossipova. Ennekõike määrab huvi kaugema kinnisvara vastu kaugtöö tegemise võimalus ja see, kui hästi on välja arendatud kohalik taristu.

Uusarenduste ostjate seas võib täna näha ka kindlaid profiile. Näiteks paistavad kesksemate asukohtadega uusarendustes silma nooremad ostjad, kellel on hea töökoht ja kõrge laenuvõime. Linna servas olevad uusarendused on rohkem peredele suunatud. „Meil uusarenduse puhul on tüüpiline ostja ikkagi see, kellel mingi vara on juba olemas. Tal on vanem korter, mida on võimalik müüa ehk siis paljuski seda sissemakset finantseerida oma eelmise vara arvelt,“ näitlikustab Endoveri juht.

Oma mõju kinnisvaraturule annab ka käibemaksu tõus uuel aastal, mis võib tõsta nii uusarenduste lõpphinda kui mõjutada inimeste laenuvõimet. „Lisaks sellele, et pangad arvestavad maksevõimes finantskohustusi, arvestame me ka statistilisi koefitsente, kulutusi eluasemele, küttele jne,“ toob Ossipova välja. „Inimesel, kes tahab valmis uusarenduse korterit osta detsembris või jaanuaris, on igal juhul mõistlik seda teha detsembris,“ sõnab Endoveri juht käibemaksu tõusule viidates.

Kuula pikemalt kinnisvaraturu hetkeolukorra, lähituleviku ja käibemaksu muudatuste kohta taskuhäälingust „Lihtsalt rahast“!

Robert Laud & Karin Ossipova