„Toornafta hind liikus eeloleval nädalal 88 – 93 USD/b. Hinda tõstis jätkuvalt eskalatsiooniriskide kasvamine Lähis-Idas. Viimastel päevadel on riskid pisut taandunud ning see on toonud nafta hinda nädala tipust veidi allapoole,“ kirjeldas Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi maailmaturu viimase nädala muutusi. Ta lisas, et lähtuvalt viimastest Euroopa majandusnäitajatest on taas üles on kerkinud mure majanduse käekäigu pärast. „IMF-i juht Kristalina Georgieva hoiatas, et sõda Hamasi ja Iisraeli vahel on üks paljudest lisandunud teguritest, mis maailmamajanduse väljavaateid halvendab,“ nentis Sassi.

Nafta hinda maailmaturul mõjutab ka naftavarude langus USA-s ja Euroopas. „Nafta varud langesid septembris nii Euroopas kui ka USA-s jäädes mõlemas alla viimase viie aasta keskmisele tasemele,“ tõi Sassi välja.

Maailmaturu nafta hinnale avaldab mõju ka maailma suurima nafta importija Hiina parlamendi otsus anda luba 1 triljoni jüaani ulatuses (137 miljardit USD) rahvusvaheliste võlakirjade emiteerimiseks. „Võlakirjade emiteerimisega soovitakse investoreid aktiveerides majandust elavdada,“ selgitas Sassi.

Maailmaturu nafta hinda hoiavad Sassi sõnul tagasi hoiatavad märgid maailma majanduses. „Euroopa tööstustoodangu tootmismahud on viimased 16 kuud olnud languses ning septembri PMI ehk ostujuhtide indeks oli prognoosidest madalam. Kasvamas on ka hoiatused, et USA majandus võib oodatud pehme maandumise asemel hoopis langusesse sattuda,“ kirjeldas Sassi ebakindlust maailma majanduses.

Circle K Eesti AS kuulub Kanada päritolu rahvusvahelisesse kontserni Alimentation Couche-Tard Inc. Alimentation Couche-Tard Inc. on maailma üks juhtivaid jaemüügikontserne, mis tegutseb 24 riigis ning opereerib 14 332 teenindusjaama üle maailma. Ettevõttes töötab kokku üle 122 000 töötaja.