Kõige suuremat hinnalangust on oodata Prantsusmaal ja Suurbritannias, kus elektri börsihind peaks jääma vahemikku 112–144 eurot/MWh, peamiselt tänu tuumaenergia kättesaadavuse paranemisele. Mullu talvel, st novembrist märtsini maksis elekter Prantsusmaal Icise andmeil keskmiselt 171 eurot/MWh.

Saksamaal on oodata väiksemat langust. Kui 2022. aasta talvel maksis elekter seal keskmiselt 155 eurot/MWh, siis selleks talveks ennustatakse börsihinnaks 112–138 eurot/MWh. Selle taga on peamiselt see, et Saksamaad ei mõjutanud mullu kõrge gaasi hind nii palju, kuna elektrijaamades sai elektrit toota ka söega.

Icis hoiatab aga, et kuna Euroopas on suurendatud taastuvenergia osakaalu ja on hakatud rohkem elektriga kütma, võib ilm elektri hinda mõjutada rohkem kui varasematel aastatel. Pehme talve korral langeb hind isegi kuni 15 eurot/MWh, külma ilma korral langeb aga vähem või hoopis tõuseb.

Mida teeb gaasi hind?

„Gaasi hind langes selle aasta esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta novembri ja detsembriga märkimisväärselt, isegi kuni 50 protsenti. Hind peaks algaval talvel aga olema üsna stabiilne,“ hindab Icis.

Pehme talve korral vajab Euroopa elektri tootmiseks 34 miljardit kuupmeetrit gaasi. Külma talve korral on vaja aga 48 miljardit kuupmeetrit.