Tallinna börsi põhinimekirja käive oli ligikaudu 591 tuhat eurot. Kogu Balti börsil kõige suurema kauplemiskäibega väärtpaber oli Šiaulių bankas (380 287 eurot). Kõige enam tehinguid tehti aga Enefit Greeniga (635 tehingut). Suurima langejana jääb täna silma ELMO Rent, kes ligi 2000-eurose kauplemiskäibega langes -7,32%.

Balti börsiindeksitest oli täna ainsana plussis Vilnius (+0,17%). Tallinn (-0,41%) ja Riia (-0,22%) näitasid langust. Langejaid oli täna kokku 16, tõusjaid aga 7.

Mis veel täna toimus?

  • USA võlakirjaturul toimunu viitab sellele, et Ühendriikide majandus liigub karide poole. Loe lähemalt.

  • Kui Tallinna börs on alates septembri algusest langenud natuke enam kui protsendi, siis alternatiivbörsi First Northi aktsiate jaoks on sügis olnud valus. Loe lähemalt.

  • Reedel teatas Finnair uue aktsiaemissiooni tingimused, mille järgi saavad aktsionärid õiguse märkida uusi aktsiaid hinnaga 0,03 eurot aktsia kohta ehk ümmarguselt kümme korda odavamalt kui läinud nädala reedel. Loe lähemalt.

  • Baltimaade suuruselt kolmas munatootja APF Holdings kavatseb kaasata ettevõttesse ankurinvestorina suure Läti pensionifondi, pikendab seetõttu oma aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) märkimisperioodi ja langetab umbes 25% võrra aktsiate märkimishinda, teatas ettevõte pressiteate vahendusel. Loe lähemalt.

  • Meta hakkab Euroopa kasutajatele pakkuma kuise tasu eest reklaamivaba Facebooki ja Instagrami paketti. Loe lähemalt.

  • Mitmed investeerimisfondid ootavad tuumaenergia jaoks vajaliku uraani olulist kallinemist ning on seetõttu ka uraaniga seotud aktsiatele panuseid teinud, kirjutab Bloomberg. Loe lähemalt.

Saksamaa majandus on tüürimas languskursil?

Saksamaa toodang langes kolmandas kvartalis. Kukkumine võib omakorda viidata riskile, et Euroopa üks suurimaid majandusi on suundumas langusesse.

Saksamaa SKT (sisemajanduse kogutoodang) langes 0,1% võrreldes eelmise kolme kuuga. Langus oli väiksem ökonomistide eeldatud 0,2%-lisest ootusest. Väidetavalt on tegemist ainsa suure majandusega, mille puhul Rahvusvaheline Valuutafond näeb majanduse kokkutõmbumist ja mille pikajaliste eesmärkide kohta päritakse kõige enam.

Kõrged intressimäärad Saksamaal kui mujal maailmas mõjutab tugevalt nõudlust tööstuskaupade järele, millele Saksamaa majanduse kasv tugineb rohkem kui teistel riikidel. Näiteks keemiatööstuse ettevõte Lanxess AG teatas hiljuti, et kärpib tööjõudu 7% võrra. Niisamuti andis Volkswagen AG teada, et tõmbab kulusid kokku, et tagant lükata kasumlikkust.

Samas Bloombergi analüütikute seas läbiviidud küsitluse seas peaks 2024. aastal Saksamaa majandus kasvama 0,5%.

USA ja Euroopa börs

Kirjutamise hetkel on suur osa Euroopa põhilisi indeksid plussis. Suurim tõusja on Hispaania börsi peamine indeks IBEX 35 (+1,11%). Hea tõusu näitab ka Londoni börsiindeks FTSE 100 (+0,54%).

USA börsilt näitab head minekut Dow (+0,76%). Plussis on ka kuld (+0,47%). Suurimas languses on nafta (-2,9%)