Bankman-Fried pani toime ühe suurima finantspettuse Ameerika ajaloos, ütles USA prokurör Damian Williams pärast kohtuotsust. Tema sõnul oli tegu mitme miljardi dollari suuruse skeemiga, mille eesmärk oli teha Bankman-Friedist krüptokuningas.

Prokuröride sõnul juhtis Bankman-Fried FTXi klientide raha ülekandmist eraldi ettevõttesse Alameda Researchi ning sellega seotud riskifondi riskantsete investeeringute, poliitiliste annetuste ja kalli kinnisvara jaoks, enne kui mõlemad ettevõtted eelmisel aastal pankrotti läksid.

Ta mõisteti süüdi seitsmes pettuse ning vandenõu süüdistuses. Kõige raskemate süüdistuste ees ootab teda kuni 20 aastane vanglakaristus. Karistuse mõistmise kuupäev pandi paika järgmise aasta märtsiks.

FTXi peale pankrotiavaldust üle võtnud maksejõuetuse ekspert John Ray ütles, et usaldusväärse finantsteabe täielik puudumine oli hullem kui Enronil, mis on seni üks kurikuulsamaid pettuseid USA ajaloos.

Bankman-Friedi võivad märtsis oodata ees veel täiendavad süüdistused. Nende hulgas välisriigi ametnikele altkäemaksu andmises ning kampaania rahastusreeglite rikkumises.

Tunnistajate pingil tunnistusi andes ütles Bankman-Fried, et tegi FTXi juhtimisel vigu, kuid ta eitas ettevõtte klientide ja investorite petmist.

FTXi bilansis olevast suurest puudujäägist sai ta enda sõnul teada kuu aega enne ettevõtte kokkuvarisemist ning vastutuse riskihalduse ning programmeerimise eest oli ta delegeerinud teistele inimestele, kes kõik tunnistasid end eelmisel aastal pettuses süüdi ja andsid tunnistusi oma endise ülemuse vastu.

Bankman-Friedi advokaat Mark Cohen ütles, et ta kaalub apellatsioonkaebuse esitamist. „Me oleme tulemuses väga pettunud,“ ütles Cohen oma avalduses. „Härra Bankman-Fried jääb oma süütuse juurde ja jätkab võitlust tema vastu esitatud süüdistuste vastu.“