„On väga suur au siin olla. Kuigi see on noore ettevõtja preemia, siis on see loomulikult kogu Revismo meeskonnale. Üksi ma seal palju ei teeks. Tahaks tänada toredat meeskonda ja oma kallist abikaasat Kristelit. Meil on kolm väikest last ja tema tugi on minu jaoks väga oluline,“ ütles Klementi auhinda vastu võttes.

Inseneribüroo Revismo on tegutsenud kümnendi ja seda on sünnist saadik vedanud Klementi. Ta on sündinud ja kasvanud Läänemaal, Kullamaal suures talumajas, ning lõpetas keskkooli kohalikus koolis.

„Tegemist oli küll väikese kooli ja kohaga, aga õpetajad olid tasemel, mis lõi eeldused edasiseks õppimiseks ülikoolis,“ räägib ta. Pärast keskkooli lõpetamist läks ta õppima Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika teaduskonda tootearendust ja tootmistehnikat.

Järgnevatel aastatel sai ta juba erinevates ettevõtetes insenerina töötada ja vaikselt hakkas peas keerlema mõte oma inseneribüroo loomisest. Sündis Revismo, mille esimesteks klientideks olid ettevõtted, kus ta ise oli varem töötanud.

Müügiga hakkas aitama vend Kert Klementi, peagi võeti kampa ka kursusekaaslane Mirko Arras ning kolmik on tänaseni nii omanike kui ka juhatuse liikmete seas. „Hingelt olen endiselt insener ja igapäevase juhi töö kõrvalt kavatsen kindlasti aktiivselt osaleda ka arendusprojektides,“ räägib mees.

Kui ettevõte ja Kristo ise veel nooremad olid, oli tunda, et nii mõnelegi kliendile tuli ennast enne koostöö sisulist algust tõestada. Enam mitte. „Selle vastu meil muidugi midagi ei olnud. Oleme alati oma töösse suhtunud kire ja pühendumisega ning kliendid said sellest kiiresti aru,“ sõnab ta.

Revismo näeb kriisi klientide kaudu

Revismo tähistas kevadel oma kümnendat sünnipäeva. Tegevjuht on ettevõtte käekäigu ja tulemustega väga rahul. Nad on praegu Eesti suurim tootearendusteenuseid pakkuv ettevõte. Rõõmu teeb talle ka see, et lisaks Eesti ettevõtetele on nende püsiklientide seas ka Skandinaavia ja Kesk-Euroopa firmasid, kellele pakutakse insener-tehnilist tuge.

„Teame, et paljudel Eesti ettevõtetel on praegu väga keeruline. Revismo hetkel tööde mahu osas kurta ei saa ja pigem on meil viimasel ajal tööde mahud kasvanud. Arvan, et põhjus on selles, et keerulistel aegadel panustavad nutikad ettevõtted just tootearendusse,“ räägib Kristo.

Juhina tunneb ta praegu peamiselt muret ettevõtete ja klientide pärast, kellel enda toote või toodangu arendus on algusjärgus või puudub täielikult. Nad näevad, et nendel klientidel on hetkel kõige keerulisem. Rõõmu teevad talle aga kliendid, kelle edusse on saanud Revismo anda oma panuse. „Kui tooted või seadmed, mille arenduse juures oleme olnud partner, on edukad ja täidavad meie klientide seatud ootusi, on see meie meeskonna jaoks suurim kompliment ja motivaator edasiseks pingutamiseks.“

Konkurents oli tihe

Tänavuse aasta noore ettevõtja konkurss oli tihe, sest esikolmikusse jõudnud nominente eraldas üksteisest ainult paar punkti. Noore ettevõtja preemia nominentideks olid Kristo Klementi (Revismo OÜ), Arti Kütt (Cleveron AS) ja Tõnis Voitka (KrattWorks OÜ).  

„Kristo oma meeskonnaga on Revismo näol saavutanud muljetavaldavat edu, tugevdades Eesti majandust ekspordi kasvu kaudu laiendades klientide ringi mitmetele rahvusvahelistele turgudele. Nende pühendumus on toonud ettevõttele mitmeid aastaid järjest Gasell ettevõtte tiitli, tunnustades nende erakordset saavutust ettevõtluses,“ sõnas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts ning lisas, et noori on oluline toetada, sellest saavad innustust ka järgmised alustavad noored ettevõtjad.

LHV ettevõtete panganduse juht Indrek Nuume sõnas: „Selle aasta noor ettevõtja on oma ettevõtet arendanud juba 10 aastat, mis tähendab, et ettevõtlusega alustas ta ülikooli ajal ning ka loodud ettevõtte tegevusala on seotud ülikoolis õpituga. Meie ettevõtete eelised ongi valdavalt seotud sellega, kuidas oskame õpitut ja omandatud kogemust kapitaliseerida. Toetame jätkuvalt pangana nooruslikku riskijulget energiat ja hoiame pöialt uute edulugude sünnile.“

2023. aasta Noor Ettevõtja on 32-aastane Kristo Klementi, kes on Revismo OÜ tegevjuht. Ettevõte keskendub professionaalsete inseneriteenuste osutamisele, tootearendusele ning innovatsiooni edendamisele metalltoodete ja -seadmete arendamisel ja projekteerimisel.

Revismo OÜ üks peamisi panuseid Eesti majandusse on pühendumine ekspordi kasvule. 15-st kvalifitseeritud insenerist koosneva meeskonnaga ollakse edukalt lõpetanud üle 550 tootearendusprojekti. Kliendibaasi kuuluvad ettevõtted mitte ainult Eestist, vaid ka Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist ja Saksamaalt. Pakkudes rahvusvahelistele klientidele kvaliteetseid insenerilahendusi, ollakse tugevdatud Eesti positsiooni usaldusväärse ja innovaatilise partnerina maailmaturul.

Aastal 2022 oli Revismo OÜ kolmandat korda Gasell ettevõte. Gasell ettevõtete näol on tegemist ettevõtetega, kes on 3 aasta jooksul kasvatanud käivet ja kasumit rohkem kui 50%. Ainult 1% Eesti ettevõtetest kuulub Gasellide sekka. 2018 seisuga moodustas eksport ettevõtte kogukäibest ca 57% ja 2022 aastal ca 70%. 2022. aasta ettevõtte käive ületas 1,2 miljonit.

Noore ettevõtja preemia konkursi žüriis osalesid Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts, LHV Ettevõtete panganduse juht Indrek Nuume, Eesti Vabariigi presidendi majandusnõunik Kaspar Oja, Estraveli tegevjuht Anne Samlik ning eelmise aasta preemia võitja Kristjan Lind, Bikeep OÜ.  

LHV panga poolt välja pandud 5000 euro suurune noore ettevõtja preemia anti välja juba kaheksandat korda. Konkurssi korraldavad Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja LHV ning algatust toetab Eesti Vabariigi president Alar Karis.