Biotehnoloogia ettevõte Icosagen Cell Factory võitis nii Aasta Innovaatori kui ka Eesti Aasta Ettevõtte tiitli. Mõlemat käis laval vastu võtmas ettevõttele aluse pannud biomeditsiinitehnoloog ja akadeemik Mart Ustav. Ta ütles, et neil on tööl peaaegu 200 inimest, kõik kõrgelt haritud ning enamasti Tartu Ülikooli taustaga.

„Nad on otsustanud akadeemilise karjääri asemel luua karjäär ettevõtluses. Luua uusi ravimeid, diagnostikume ja sellega midagi muuta. Tahame luua Eestisse ravimiarendustööstuse, mis on ühelt poolt kindlasti suur väljakutse, aga ka perspektiiv, mille nimel tasub töötada. Me oleme heal rajal ja peame seda teed edasi minema,“ rääkis ta.

Aasta Ettevõtte auhind tuli tema jaoks suure üllatusena. „Võin teile ausalt öelda, et mul pole elus olnud sellist mõtet, et Icosagen võiks olla Eesti parim ettevõte. Kui me tahame parimad olla, siis vähemalt Euroopas, kui mitte maailmas,“ teatas ta. Sellele järgnes saalist suur aplaus.

Ustav lisas, et see ei ole niisama ärplemine vaid ta päriselt usub sellesse. Eelkõige kolleegide tõttu, kellega alustati täiesti tühja koha pealt, valdkonnas, kus kõik ütlesid neile – Eestis ei ole võimalik tegeleda ravimi arendusega. See on liiga kallis.

„Kui miski on võimatu, siis kuidagi ikka saab. Ütlen teile ausalt, see igapäevane töö Icosagenis on nagu palsam mu hingele. Näen, et noored inimesed tulevad hommikul mitte raha teenima vaid ennast teostama. See on jube vahva, et me suudame pakkuda akadeemilisele keskkonnale alternatiivset varianti, mis pakub samasuguseid väljakutseid.“

Ustavi sõnul toimetavad nad üle maailma. Nende äriarenduse inimesed on alalõpmata San Diegos, Bostonis, Lissabonis, Tokyos või Osakas. Nad on muutunud osaks sellest perekonnast, kes tegeleb ravimiarendusega.

„Ma olen väga õnnelik, et meie tööd, tegemised ja tulemused on leidnud sellise tunnustuse. Usun, et võime ühel päeval rahuldustundega öelda, et meil Eestis on tekkinud tööstus, mille nimeks on ravimiarendus, sest see on ühelt poolt väga kallis töö, aga kindlasti inimestele äärmiselt vajalik oma tulemuste tõttu. Selleks, et inimeste elukvaliteeti parandada,“ ütles Ustav.

Hinnatakse partnerina kõrgelt

Icosagen Cell Factory OÜ teadusdirektor Mart Ustav Jr tõdes varem Delfi Ärilehele, et praeguses majanduskeskkonnas ollakse tugevad, kuigi olukord ei ole väljakutseteta. Investeeringute hulk klientide projektidesse on langenud, kuid suurema lisandväärtusega tehnoloogiate ja teenuste turule toomisega ollakse siiski suutelised käivet kasvatama.

Icosagen arendab ja rakendab pidevalt uusi tehnoloogiaid selleks, et pakkuda klientidele nende bioloogiliste ravimolekulide tuvastamiseks ning arendamiseks tipptasemel teadus- ja arendusteenust. See omakorda toob kaasa innovatsiooni meditsiinis. Biotehnoloogia valdkond ja teadus on Ustav Jr-i sõnul pidevas muutumises ja arengus, nõudes neilt järjepidevat valmisolekut, et parimad uued võimalused ja tehnoloogiad oma tegevustesse rakendada.

„Oleme edukalt ehitanud tugeva kliendibaasi nii Euroopas kui ka USAs ning meid hinnatakse kõrgelt partnerina nii bioloogiliste ravimite kui ka diagnostikumide arendajana,“ sõnas Ustav Jr.

Suur ambitsioon

Icosageni visioon on luua Eestis ettevõte, mis tegeleb ravimite arendamise, tootmise ja turustamisega, tagades, et nende poolt välja töötatud ning toodetud ravimid jõuaksid patsientideni. 2025. aastaks plaanitakse onkoloogiavaldkonnas välja töötatud ravimikandidaadi kliinilistesse katsetustesse jõudmist. Lisaks laienetakse USAs, alustades äriarenduse ja projektijuhtimisega ning seejärel sinna laborite rajamisega.

Pikas perspektiivis areneb Icosagen farmaatsiaettevõtteks, mis arendab, toodab ja turustab bioloogilisi ravimeid. Eelmisel aastal töötasid nad 95 erineva biotehnoloogia- ja ravimiettevõttega ning ellu viidi 517 projekti, mille käigus toodeti 3169 erinevat molekuli. Selle aasta lõpuks pakub Icosagen tööd 200 inimesele, kellest iga neljas on doktorikraadiga või läbinud järeldoktori programmi.

Isa ja poeg. Mart Ustav ja Mart Ustav Jr on ehitanud ettevõtte, mis on ravimiarenduses maailmas juba teada-tuntud nimi.

Icosageni ajalugu ulatub aastasse 1998, mil alustati molekulaardiagnostika teenuste pakkumisega Eestis. Alates sellest ajast on ettevõte pühendunud teaduspõhisele lähenemisele kõigis äriaspektides. „Meie areng on alati põhinenud orgaanilisel kasvul, kasvades vastavalt sellele, kui palju oleme suutnud kliente ettevõttesse tuua. Väga pikka aega oleme suutnud käibeid iga kahe aasta tagant kahekordistada, kogu teenitud kasumi oleme investeerinud, ja investeerime ka edaspidi, ettevõttesse tagasi. Ikka selleks, et liikuda suurema eesmärgi poole – arendada uudseid ravimeid, millel on oluline mõju inimese tervisele,“ lisas Ustav Jr.

Bioloogiliste ravimite tehase valmimine on seni üks Icosageni olulisemaid ja märkimisväärsemaid saavutusi. Valmivas tehases toodetud bioloogilised ravimikandidaadid annavad võimaluse testida kliinilistes katsetes nii Icosageni enda terapeutiliste ravimolekulide portfelli kui ka koostöös teiste ettevõtetega arendatud antikeharavimeid ning rekombinantseid valke, et selgitada välja nende ohutus ja toimeefektiivsus.

Talendid jäävad või tulevad koju

Ettevõte väärtustab kõrgharitud Eesti teadlasi ja soodustatakse talentide koju jäämist või hoopis koju tagasi tulemist. „Pühendume oma missioonile, et tipptasemel teadus-, tehnoloogia- ja ravimiarendust oleks võimalik teha Eestis. Vajame tugevamat teadusbaasi Eestis ja ka suuremal hulgal doktorikraadiga spetsialiste. Olukord Eesti teadusmaastikul on väljakutserohke ja nõuab kindlasti tähelepanu, kuid anname kõik endast oleneva, et seda parandada. Loodame, et ka riik annab oma panuse.“

Varasemad Aasta Ettevõtted

Eelmisel aastal võitis peaauhinna Baltic Workboats.

2022 – Baltic Workboats

2021 – Chemi-Pharm AS

2020 – Nortal AS

2019 – Estonian Cell AS

2018 – Cleveron AS

2017 – Magnetic MRO AS

2016 – Hekotek AS

2015 – Kodumaja AS kontsern

2014 – TOP Marine OÜ

2013 – Kühne+Nagel AS

2012 – PKC Eesti AS

2011 – Fortumo OÜ

2010 – Ericsson Eesti AS

2009 – VKG Oil AS

2008 – ABB AS

2007 – Tallink Grupp AS

2006 – Vertex Estonia AS

2005 – Regio AS

2004 – Viljandi Metall AS

2003 – BLRT Grupp

2001 – Silmet AS

2000 – AS Viisnurk

1999 – AS Viisnurk

1998 – Kreenholm Valduse AS

1997 – Norma AS

1996 – Elcoteq Tallinn AS

1995 – AS Eesti Telefon

Esimese peaauhinna võitis 1995. aastal Eesti Telefon.

Icosagen näitab eeskuju

„Icosagen on üks teadmusmahukamaid ettevõtteid Eestis. Nad loovad majanduslikus mõttes ülisuurt lisandväärtust aga mis veel tähtsam – tänu nende tööle on inimestel tervem ja parem elu,“ ütles EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liige Sigrid Harjo.

Lisaks aasta ettevõtte tiitlile pärjati Icosagen ka aasta innovaatori tiitliga. „Nad on arendanud välja maailmas unikaalsed bioloogiliste molekulide arendamise ja tootmise tehnoloogiad, millega pakutakse teenuseid maailma juhtivatele farmaatsiaettevõtetele. Lähiajal valmib ka nende ravimitehas, mis on täiesti uus tase kogu Eesti biotehnoloogia sektorile,“ rääkis Harjo aasta ettevõtte laiemast mõjust.

Tööandjate Keskliidu tegevjuht ja žürii liige Arto Aas selgitas, et Eesti ettevõtlus vajab ja otsib Icosageni sarnaseid edulugusid. „Icosagen on eeskujulik näide sellest, kuidas Eesti teadlaste töö viljad jõuavad läbi ettevõtluse ühiskonna teenistusse ja löövad läbi rahvusvahelises konkurentsis. Sellised teadusmahukad ettevõtted näitavad eeskujuna, et innovatsiooni ja arendustegevustesse panustamine tasub ära,“ ütles Aas.

Konkursi taust

Eesti suurimat ettevõtluskonkurssi veavad üheskoos kolm organisatsiooni: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, EASi ja KredExi ühendasutus ning Eesti Tööandjate Keskliit. Konkurss on pikaajalise traditsiooniga ning igal aastal tunnustatakse Eesti parimaid ettevõtteid ning valitakse aasta ettevõte. 2023. aastal osales konkurssidel ligi 3500 ettevõtet. Konkursi eesmärk on edendada ettevõtlikkust ning tunnustada parimaid Eesti ettevõtteid.

Ettevõtluskonkurss sisaldab endas kahte konkurssi:

· Konkurssi „Ettevõtluse auhind“ korraldab EASi ja KredExi ühendasutus koos Eesti Tööandjate Keskliiduga. See on kõrgeim riigipoolne tunnustus ettevõtjatele ja ettevõtlikkusele. See on Eesti vanim ettevõtluskonkurss, mille juured ulatuvad juba 1996. aastasse. Just sel aastal anti president Lennart Meri eestvedamisel välja tiitel „Välisinvestor 1995“. Ettevõtluse auhinna konkurssi kaasrahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

· Konkurentsivõime edetabel, mida korraldab kaubandus-tööstuskoda. Konkursi raames koostatakse ettevõtete paremusjärjestused valdkonniti ning selgitatakse välja konkurentsivõimelisimad tööstuse, kaubanduse ja teeninduse valdkondades. Andmeid töötleb Eesti Konjunktuuriinstituut.

Aasta ettevõte 2023

Aasta ettevõtte 2023 valis mõlema konkursi parimate hulgast esinduslik žürii. Arvestati majandusnäitajaid, hakkamasaamist keerulises majanduskeskkonnas, rolli töökohtade loomisel, panust töötajatesse, tegevusi ekspordi suunal, vastutustundlikkust ning panustamist ühiskonda.