Milline on teie teenuse olemus?

Meie teenus on mõeldud täitma lüngad, mis jäävad teistest, nii-öelda suurtest muusika kuulamise platvormidest. See tähendab, et meil on rõhuasetus kohalikel artistidel üle maailma, keda näiteks Spotifys ei ole. Teiselt poolt on meie tehnoloogia loodud jagama iga kasutaja raha ainult nende artistide vahel, keda iga kasutaja kuulab. Sedasi suureneb artistide sissetulek kohati kuni 100 korda kuulamise kohta, mis annab võimaluse oma salvestatud muusikast saada sissetulekut ka teistel muusikutel peale superstaaride.

Kui palju rohkem artist kätte saab võrreldes konkurentidega?

Meil on Eesti artiste, kes teenivad juba täna Fairmuse kaudu rohkem kui kõikidel teistel platvormidel kokku. Peamiselt on need artistid, kellel on meie juurde pandud muusikat, mida mujal ei ole ning samal ajal on nii ehk naa suunanud oma muusika Eesti kuulajatele.

Lihtne kalkulatsioon on, et kui üks kuulaja kuulab ühe artisti ühte lugu ühes kuus Fairmusis, siis teenib loo fonogrammi omanik (väiksema artisti puhul artist ise) 2.5€. Kui sama juhtub Spotifys, siis artist teenib 0.4 senti.

Kui palju on teil kasutajaid ja kui palju esitajaid?

Juba praegu on meil sadu kuulajaid, kes kuulavadki Fairmusis ainult oma lemmikut kodumaist artisti ja teavad, et nende kuulamisest saab artist vähemalt 2.5€ kuus sissetulekut juurde. 100 lojaalsema poolehoidja puhul on see summa juba 250€, mis on märkimisväärne sissetuleku suurenemine igale artistile. 100 lojaalset fänni on kindlasti igal Eestis muusikat salvestanud ja välja andnud artistil!

Meil on hetkel umbes 7000 kasutajat, 1300 erinevat artisti ja kohe varsti 20 000 lugu, millest umbes 8000 on kuulatavad ainult meie platvormil. Eriti õnnelikuks teevad meid ligi 1500 lugu Eesti Rahvusringhäälingu arhiivist, mis on suurepärased lood 60ndatest, 70ndatest ja 80ndadest ning samuti kõige suurem kollektsioon eestikeelseid lastelaule maailmas. Ja lugusid lisandub igapäevaselt, sest muusikutele on muusika lisamine tasuta ja lihtne (teistele platvormidele lisamine on alati seotud kuludega või sissetuleku protsendist loobumisega).

Kuidas läheb Eestist väljas? Kas mõni välismaine artist on juba ka paadis?

Meil on rahvusvahelisi artiste juba rohkem kui 20-st riigist ja oleme planeerimas laienemist välisturgudele. Peamiselt kõigepealt Baltikum ja Soome, aga huvi on tuntud ka Indiast, põneva muusikakultuuriga Aafrika riikidest nagu Nigeeria, Ghana, Lõuna-Aafrika Vabariik, Maroko ja Senegal ning läbirääkimised käivad ühe India piirkonna muusikakogu hoidjaga, kelle hallata on 50 miljoni elanikonnaga piirkonna kultuuripärand. Peamiselt sihime esialgu mitte-ingliskeelseid turgusid, aga samas ei välista midagi.

Lisaks pean mainima, et oleme ainus muusika kuulamise platvorm, kus igast meie kasutajast ja artistist, kes 50 000 esimese sekka satub, saavad partnerlusena Taavi Kotka loodud start-upiga Koos.io ka ettevõtte omanikud, ehk kõik saavad virtuaalaktsiaid, mis hakkavad koos ettevõtte arenguga väärtust koguma. Need ostab Fairmus tagasi, kui meid kunagi keegi ära peaks ostma just selle lõppväärtusega, kuhu kasvasime.

Fairmuse väärtus on hetkel hinnanguliselt 6 miljonit eurot ja virtuaalaktsiate kogumaht on sellest 10% ehk 600 000€ hetkel. Aga küll ta kasvab!